Počeli radovi na Trgu Radomira Putnika u Kragujevcu: Vlast najavljuje istorijsku investiciju, građani i opozicija skeptični 1Foto: Grad Kragujevac

Radovi na Trgu vojvode Radomira Putnika u Kragujevcu zvanično su počeli danas, iako je trg ograđen još 3. oktobra, a ulice oko njega zatvorene za saobraćaj pre osma dana.

Rekonstrukcijom je planirano da u ulicama oko Trga bude ukinut saobraćaj i da se parking mesta pretvore u pešačku zonu, koja bi se povezala sa već postojećom “kod Krsta”.

Uz proširenje zone spomenika, biće formirane dve kružne parterne fontane prečnika 35 metara, a planirana je i izgradnja dve linijske fontane sa ambijentalnom rasvetom na prostoru između zgrada Moskva i Zlatna ruža.

Izvođenje radova je putem javne nabavke povereno konzorcijumu “Alex E&C” iz Beograda i “Vistok Investments iz Subotice.

Stručni nadzor radova obavljaće Beopotez iz Beograda, koji je radio i nadzor objekata čiju izgradnju je finansirala Republika Srbija, kao što su Palata pravde, zatvor u naselju Petrovac i Data centar.

Početak radova obišao je danas gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima, direktorima javno-komunalnih preduzeća i ustanova kulture.

On je istakao da se radi o istorijskoj investiciji iz gradske kase vrednoj 322 miliona dinara.

– Ovaj Trg zauzima posebno mesto u istoriji i životu Kragujevca. Namera grada je da ga učini još lepšim i da ga koncipira tako da postane novo središte javnog života, uz poštovanje istorije i razvoja prostora oko Trga, istakao je Dašić.

Na pitanje novinara da li je u sred svetske ekonomske krize pravo vreme za ovu investiciju i da li je Kragujevčanima baš to bilo potrebno, Dašić je odgovorio da su to pitanja koje postavlja opozicija i da bi ih i on sigurno postavljao da je na njihovom mestu.

– Kragujevac je veliki grad koji ne može da stane, bez obzira da li je kriza, jer su sredstva odavno budžetirana za tu namenu. Ako budemo čekali savršeno vreme, čekaćemo još 300 godina, zaključio je Dašić.

Međutim, optimizam gradonačelnika Kragujevca ne dele i njegovi sugrađani, koji su na najavu da se konačno renovira Trg Radomira Putnika reagovali veoma negativno, o čemu je Danas već pisao.

Kragujevčani se plaše da će Trg doživetu sudbinu Gradske tržnice, koja stoji zapuštena već treću godinu.

Najavljenu rekonstrukciju su kritovali i predstavnici opozicije, koji su istakli da je gradska vlast izradu projekta platila četiri miliona više, kao i da je posao nadzora umesto JP Direkcije za urbanizam dobila beogradska firma, što će građane Kragujevca koštati dodatnih sedam miliona dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari