Koliko je nekada koštao litar ljudske krvi? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Na današnji dan 1938. godine dnevni listovi Vreme i Pravda donose tekstove o rezultatima jednogodišnjeg rada prvog Odseka za transfuziju krvi na Balkanu.

Vreme je objavilo tekst pod naslovom „Jedan litar ljudske krvi plaća se 1.121,5 dinara“, a na početku podseća na razloga zbog kojih je doneta odluka da se osnuje Odsek za transfuziju.

„Pojedina odeljenja Opšte državne bolnice u Beogradu osnivala su svoje organizacije davalaca krvi veoma primitvno i često nekorisno. Nisu bili retki slučajevi ucenjivanja davalaca i scena oko pogađanja u samoj operacionoj sali pred transfuziju između bolesnika, davalaca i lekara“, navodi se u Vremeni i dodaje da su tako izvesni davaoci gradili od toga sopstvenu profesiju.

Podaci posle godinu dana rada Odseka pokazali su da je u proseku mesečno u Beogradu bilo između 26 i 46 davalaca krvi, a da se 500 grama krvi nakon transfuzije isplaćivalo 500 dinara. Nadležni su radili i anketu o tome na šta su davaoci taj novac trošili, a rezultati su pokazali da je 80 odsto njih novac slalo svojim kućama, dok je petina tu „zaradu“ propila ili prokockala.

Opisuje se i kako je taj sistem funkcionisao tada uz navođenje da nijedna institucija te vrste u inostranstvu nije imala takav sistem.

Koliko je nekada koštao litar ljudske krvi? 2

„Svakodnevno se u Duševnoj bolnici hrani 10 rezervnih davalaca koji su na redu za dežurstvo. Većinom organizovani davaoci krvi su nezaposleni radnici. Na ovaj način je rešen problem da se ti izgladneli ljudi, urednom i obilnom hranom ojačaju i osposobe da bez napora mogu dati svoju krv, a Opšta državna bolnica tako raspolaže sa 15 spremnih davalaca. Petorica dežurnih, okupani i obučeni u bolničko odelo, danju i noću su u bolnici i tako su uvek u slučaju potrebe pri ruci lekarima.“, navodi se i napominje da su posle obavljene transfuzije davaoci dobijali besplatnu hranu u bolnici.

List Vreme pre 80 godina na naslovnoj strani kao glavne naslove, inače, imao je „Sovjeti daju Kini veliku finansijsku i materijalnu pomoć“,  „Uzajamno ubijanje civilnog stanovništva avionskim napadima u Španiji“ i najavu teksta o proslavi Svetog Save u Beogradu. Na stranama razonode našla se i vest iz Montreala – „Kelnerica nasledila milione jednog bogatog gosta njene kafane“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda istog dana takođe donosi veću priču o Odseku za transfuziju krvi, kao i izveštaje sa proslava Svetog Save i to na više strana u novinama.

Kao glavni naslov, koji je zauzeo veći deo naslovne strane, našao se „Smatra se da neće doći do revizije Pakta na sadašnjem zasedanju Saveta“.

Koliko je nekada koštao litar ljudske krvi? 3

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari