Izraelske vlasti juče su oformile poseban komitet koji čine odabrani ministri i vodeći ekonomski stručnjaci i njihov zadatak je da pronađu rešenje za poboljšanje uslova života građana, navodi Beta. Vlada je time izašla u susret zahtevu velikog broja građana koji su u subotu izašli na ulice gradova u toj državi protestujući zbog pada životnog standarda.


Vlada je time odgovorila na zahteve velikog broja građana koji su se u subotu u izašli na ulice gradova u Izraelu protestujući zbog pada životnog standarda. Zadatak stručne komisije biće da ponudi rešenja za poboljšanje životnog standarda, odnosno smanjenja cena. Komitet ima rok od mesec dana da ponudi rešenja, rekao je portparol izraelskog premijera Benjamina Netjanahua. Organizatori protesta, uglavnom izraelska omladina, najavljuju da će za 3. septembar organizovati milionski marš u 50 gradova u državi. Među njihovim zahtevima su izgradnja pristupačnih stanova i kuća i smanjenje poreza na promet koji sada iznosi 16 odsto. Organizator protesta Stav Šafir izjavio je da demonstranti neće odustati od svojih zahteva. „Moramo da nastavimo da tragamo za rešenjima, ali ne za onima koji će doći u septembru. Moramo ih sada tražiti“, rekao je Šafir.

Izraelski ministar finansija Juval Stajnic izjavio je da su protesti bili impresivni i ocenio da je standard građana zaista nezadovoljavajući. Prvi protesti u Izrelu zbog pada standarda počeli su pre tri sedmice, a u subotu je došlo do kulminacije kada se na skupovima u više gradova okupilo najmanje 250.000 nezadovoljnih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari