Tadiću – povedi, Nikoliću – pomozi, da stvorimo modernu, evropsku, demokratsku Srbiju. Ovim je, otprilike, rečima lider LDP Čedomir Jovanović pokrenuo najnovije kontroverze na temu „šta je govornik hteo da kaže“, pa interpretacije idu i dotle da se založio za famoznu veliku koaliciju demokrata i naprednjaka uz podršku Preokreta.


Teško da se o tome radi. Jovanović je zapravo održao rutinski govor u izbornoj kampanji, u kojem je predsednika DS isprozivao za strančarenje i demagogiju, a Nikolića za vlastoljublje i sumnjivu prošlost. Obojicu je pozvao da budu državnici, kakvim sebe smatraju, i da interese svojih partija podrede izgradnji nove, bolje Srbije. Zašto su ovi delovi Jovanovićevog govora u javnosti bili manje zapaženi, pre je zasluga medija, nego njegova. Sve u svemu, kontroverza kratkog daha.

Kao i svakodnevna prepucavanja DS i SNS saopštenjima kojima je teško razaznati povoda i smisla. Profesor Begović veruje da prave buku kako bi zamaskirali pravljenje temelja za pomenutu veliku koaliciju, po logici – čim dve strane toliko insistiraju na svađi oko svega i svačega, mora da hoće nešto od nas da sakriju.

Na kratkoročnu kontroverzu svešće se i aktuelni sukob DS i Dinkićevih u Republičkoj radiodifuznoj agenciji, u koji su se juče uključili i naprednjaci. Naime, ako će URS posle Đurđevdana s nekim da pravi vladu, to će biti demokrate. Sada traje borba za što veći izborni procenat, to jest bolju postizbornu pregovaračku poziciju. Teške reči koje sada razmenjuju povodom RRA i navodnih zloupotreba u kampanji biće zaboravljene kao lanjski sneg. Ili kao hiljadu evra.

U taj koš ne bi valjalo svrstati poruke, koje stižu eto baš u predizbornim danima – zahtev za federalizaciju Srbije i građanska neposlušnost u Sandžaku.

Autor je urednik Danasove Političke rubrike

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari