Subotički proizvođač mesa i mesnih prerađevina „29. novembar“ je, izgleda, našao kupca. Ovu fabriku bi kupio konzorcijum koji čine firme Gumel iz Hajdukova, Agriakop iz Bačke Topole i TPU Kompani iz Bačke Topole. Oni su na tenderu ponudili cenu od 100.281 evra, investicioni program u vrednosti deset miliona evra, kao i bezuslovno prihvatanje minimalne obaveze socijalnog programa, što je Agencija za privatizaciju ocenila kao najpovoljniju ponudu.
Subotički proizvođač mesa i mesnih prerađevina „29. novembar“ je, izgleda, našao kupca. Ovu fabriku bi kupio konzorcijum koji čine firme Gumel iz Hajdukova, Agriakop iz Bačke Topole i TPU Kompani iz Bačke Topole. Oni su na tenderu ponudili cenu od 100.281 evra, investicioni program u vrednosti deset miliona evra, kao i bezuslovno prihvatanje minimalne obaveze socijalnog programa, što je Agencija za privatizaciju ocenila kao najpovoljniju ponudu.
Za kupovinu ove nekada važne mesne industrije bivše Jugoslavije bilo je zainteresovano i preduzeće Lijanovići iz Širokog Brijega u Bosni i Hercegovini. Sledeći korak je potpisivanje ugovora sa Agencijom za privatizaciju o prodaji kapitala, ukoliko se pregovori okončaju povoljno.
Do sada su propala dva pokušaja da se „29. novembar“ privatizuje putem tendera. Na prvi tender se niko nije javio, dok je na drugom komisija odbila zahtev jedinog ponuđača pošto nije ispunio uslove i nije imao bankarsku garanciju.
Inače, ovo nekada moćno preduzeće praktično je spalo na 10 odsto nekadašnjih kapaciteta. U fabrici je ukupno ostalo oko 250 radnika, koji mesečno proizvedu 200 tona svežeg mesa i mesnih prerađevina, što je tek deseti deo onoga što je fabrika proizvodila pre deceniju i po. Zbog teškog položaja u kojem se našao, pre desetak godina „29. novembar“ je dospeo i u stečaj, mada su radnici tvrdili da je on veštački otvoren, kako bi se fabrika obezvredila. Iako je ova firma bila i veliki izvoznik, i po svom kvalitetu stekla ugled i na inostranim tržištima, ona je sve do sada tavorila, iako su pojedine do tada manje mesne industrije uspevale da razvijaju posao. Ozbiljnija proizvodnja je u „29.“ ponovo pokrenuta tek pre nekoliko godina, a proizvodi se plasiraju na domaćem tržištu, mada deo i to pretežno trajnih mesnih prerađevina odlazi na tržište Rusije i u bivše jugoslovenske republike.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


