Kurti će žuriti sa formiranjem vlade 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Sada kada su i konačno potvrđeni rezultati, Samoopredeljenje će nastojati da se vlada formira što pre. Njima je za to put otvoren u potpunosti – ocenjuje za Danas urednica portala Kossev Tatjana Lazarević, sa kojom razgovaramo o tome kakve su šanse da kosovska skupština bude konstituisana u dogledno vreme i kada se može očekivati formiranje vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

Lazarević objašnjava da je Samoopredeljenje osvojilo ukupno 59 poslaničkih mesta od 120 koliko ih je ukupno u kosovskoj skupštini, od čega su 20 garantovana mesta za manjinske narode. Prema njenim rečima, pokret Aljbina Kurtija praktično ima natpolovičnu većinu bez tih 20 poslaničkih mesta.

– Već sada su se pojedini budući manjinski poslanici, odnosno lideri stranaka koji će biti u skupštini, izjasnili u korist vlade Samoopredeljenja, poput Dude Balje, Emilije Redžepi, Turaka i Aškalija. Dakle, Kurti je već sa njima obezbedio 61 glas, koliko je minimalno potrebno. Takođe, može da se očekuje dalje raslojavanje, odnosno polarizacija u Demokratskom savezu Kosova, koji je juče birao novog šefa stranke i koji je najveći gubitnik ovih izbora – navodi Lazarević.

Ona podseća da je Vjosa Osmani bila u toj stranci, te da je ona i ovog puta političar sa najvećim brojem pojedinačno osvojenih glasova. Prema mišljenju urednice Kosseva, Osmani može da povuče dobar deo članstva te stranke da bude naklonjen podršci njoj i Kurtiju, a nije isključen scenario da se u nekoj budućnosti ta stranka restrukturira na način da se ponovo prikloni njoj i lideru Samoopredeljenja.

– Konačno i podjednako važno, međunarodni predstavnici, koji su bukvalno čekali formalno potvrđivanje rezultata da još jednom saopšte, ali sada sa dodatnom težinom, svoje zvanično javno očekivanje od budućih poslanika da se vlada formira što pre, podsećajući Kosovo na par obaveza koje očekuju ne samo vladu, već i ceo politički spektar – kaže Lazarević.

Upitana da li se može očekivati da opozicija sabotira izbor novog predsednika u skupštini, ona odgovara da kada je u pitanju izbor predsednika Kosova, tu je za sada situacija u izvesnoj meri neizvesnija i komplikovanija, pre svega zato što za izbor predsednika Kosova Kurtiju i Osmani neće biti dovoljna samo podrška naklonjenih manjinskih poslanika.

– Za to će im biti potreban za početak 81 glas, i to u dva kruga, pa tek, ukoliko se ne uspe preko dva kruga, u trećem se glasa sa 61 poslanikom. Alijansa za budućnost Kosova je stranka na primer, koja je, na osnovu kampanje koju su vodili, jasno ostavila prostor da bude Kurtiju koalicioni partner, ali isto tako i nedvosmisleno istakli Haradinaja kao kandidata za predsednika, dok Kurti podržava Osmani. Takođe, otvara se pitanje i podrške Srpske liste, koja je do kraja kampanje ostala praktično nenaklonjena Kurtiju, a i on i Osmani njoj – zapaža Lazarević.

Ona dodaje da to naravno ne znači da saradnja nije moguća prilikom odabira predsednika, naprotiv, ali da će tu dogovor morati da bude mnogo konkretniji, sa jačim obostranim benefitima i sigurno uz podršku i monitoring međunarodne diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari