Na papiru deluje kao da je zalutao u evropsko košarkaško dvorište, međutim, rumunski Asesoft godinama unazad beleži značajne pomake na svim poljima.

Organizaciono mogli bi da mu pozavide mnogi klubovi, uključujući Zvezdu i Partizan. Menadžment iz godine u godinu uspeva da dovede sve reprezentativnije inostrane igrače, pogotovu ove sezone, tako da će u sredu na gostovanju ekipi Partizana (18.00) imati čime da se pohvali u 5. kolu Evrokupa.

Asesoft je u prethodne četiri runde nanizao tri pobede, od kojih je ona protiv Lijetuvosa izražena sa 20 poena razlike (103:83) posebno vredna. Ploešti nije apsolutni lider u domaćem šampionatu. Naprotiv, trenutno deli drugo mesto sa Piteštijem, a jedini poraz doživeo je od Steaue, lidera prvenstva. Predvodi ih Vladimir Arnautović, srpski stručnjak možda i najzaslužniji što Asesoft predstavlja skladnu celinu. Rumuni su tokom priprema za novu sezonu boravili u Srbiji, osvojivši sasvim solidan turnir u Čačku. Dragan Labović, srpski krilni centar, nekada velika nada naše košarke, igračku rehabilitaciju upravo traži u Ploeštiju.

Arnautović u rotaciji mahom koristi devet igrača, od kojih su svi doslovce stranci. Uz Labovića, za naše prilike, najpoznatija imena predstavljaju Grk Mihalis Pelekanos, nekadašnji košarkaš Real Madrida i Olimpijakosa, kao i jedini centar Džerald Li, bivši igrač podgoričke Budućnosti i reprezentativac Finske.

Partizan posebnu pažnju mora da obrati na bekovsku liniju rivala u kojoj su najistaknutiji Di Braun i Alhađi Mohamed, najbolji strelac tima u Evrokupu (14,3 poena) i nekadašnji igrač Valjadolida i Limoža. Utisak je da Asesoft bolje igra na domaćem terenu, međutim, trijumf nad Krasnim oktobrom u Volgogradu svedoči o tome da se solidno snalazi na gostovanjima.

Poslednje tri sezone predsednik kluba je Jonut Georgesku, koji je sa 26 godina verovatno najmlađi rukovodilac na Starom kontinentu, kome je cilj da u drugoj vezanoj sezoni u Evrokupu Asesoft prođe grupnu fazu. Georgesku je inficiran košarkom od najmlađih dana. Obožavao je Lejkerse iz kasnih osamdesetih prošlog veka, a jednom prilikom upoznao se sa Dejanom Bodirogom, 2008. godine, koji mu je bio jedan od idola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari