Naši političari su to izjavljivali u 2019. godini... 1Foto: Beta/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Aktuelnu vlast, pored mnogo stvari, optužuju i da je kao proizvod sa AliExpressa. Ovakve šale najviše su počele da se koriste nakon što je u javnosti počeo da se pominje mogući štrajk glađu opozicionih lidera.

I pre nego što ste pomislili na to kako će vlast na ovo da reaguje pojavio se ministar odbrane Aleksandar Vulin sa idejom da sa tridesetak poslanika vladajuće većine stupi u štrajk. Kako je izjavio, “zahteve bih isporučio svima vama, javnosti, da vam skrenem pažnju na nasilje koje se dešava u društvu”. Ipak do ovakvg štrajka nije došlo, pa smo ostali bez titule jednine zemlje na svetu u kojoj su štrajkovala vlast protiv opozicije.

Ova lista izjava političara koje se kose sa zdravim razumom svakako ne može da prođe samo sa jednom pričom u kojoj se nalazi Vulin. Nešto što je nasmejalo, ili možda uplašilo mnoge je Vulinov odlazak na dvonedeljno služenje vojnog roka. Izjave kao što su “ako ja mogu, a zašto neko drugi ne bi mogao” i “kada vidite vojnika toplo vam je oko srca, vi znate to je vaša otadžbina” pratile su ovaj epopejni odlazak na dvonedeljno služenje vojske.

Iako još uvek postoje protestne šetnje svake subote po ulicama Beograda stiče se utisak da je javnost zapostavila ovaj vid građanskog aktivizma. Nikada se zapravo nisu saznali tačni brojevi šetača sa podignutom pesnicom, ali se možemo složiti da u periodu kada su protesti bili najbrojniji, vlast je ipak imala drugačije percepcije “punih” ulica.

Najpoznatija priča je svakako ona poznata kao “zimske jakne”. “Oni se nikad ne slikaju kada stoje, zato što tada mogu dva i po čoveka u zimskom odelu, u letnjem i tri, čoveka da stoje na metru kadratnom. A kada šetate, jedan čovek vam zauzme pet, šest, sedam kvadratnih metara! I zato se uvek slikaju u pokretu. Tu i kad je hiljadu ljudi, to vam izgleda kao čudo, kao da ih je milion”, reči su Aleksandra Vučića.

Još nešto što je obeležilo ovogodišnje proteste je čuveno “HA” Branislava Lečića. Teško je ovo svesti pod izjavu, ali neka se kategorizuje kao ispad, koji je postao je podloga za na desetine mimova koji su se pojavljivali na društvenim mrežama.

https://www.instagram.com/p/BwCmDmsgYUD/

Najpoznatiji Jagodinac, Dragan Marković Palma, sa svojim imenom i pojavom u poslednje vreme vuče asocijaciju na homofobičnost. U jutarnjem programu jedne televizije uoči odrđavanja Euorosonga izjavio sledeće: “Da mi dođe sin od mog brata i kaže da je homoseksualac, ja bih mu rekao-tebe nije napravio moj brat, nemoj da mi dolaziš na slavu. Kako ja njega da predstavim na slavi- ovo je moj brat od teke ili strica- pozadinac, ustani da te vide!” Ovo su jedene od onih izjava koje kada čujemo imamo osećaj da se smejemo, a ustvari bi trealo da plačemo.

Misterije Bermudskog trougla i da li je Vučić nekome mahnuo sa balkona predsedništva…. Desilo se svima da greškom nekome mahnete i to su uglavnom smešni momenti, ali to se predesdniku ipak nije svidelo.

Uoči razrešenja pet godina duge borbe za oduzimanje plagiranog doktorata Siniše Malog, ministar finansija je ipak, kako kaže, imao pametnija posla, on je toga dana prisustvovao skupštinskoj raspravi o budžetu. Na toj raspravi postali smo društvo bogatije za jedan lapsus.

Mali je poredio izvoze u toku poslednjih nekoliko godina i tom prilikom se izgbio u čitanju nula koje ti brojevi imaju, pa smo tako između ostalih došli i do broja “jedanaest hiljada dvesta miliona milijardi izvoz Srbije za 2014 godinu”.

Mladi Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, je imao nekoliko legendarnih performansa u toku prošle godine. Rerospektivu Đurićevih pojavljivanja u javnosti ćemo početi čuvenim trčanjem po snegu i direktnim uključenjem u jutarnji program javnog servisa.

Ipak ne treba zaboratiti I to da je Đurić imao i nekoliko nastupa tapšanja. Dok predsednik republike drži govor mora se znati tačno kada počinje gromoglasan aplauz, Marko Đurić je pokazao kako to izgleda.

Nešto novije, od pre svega mesec dana, je izjava predesednice Vlade Srbije Ane Brnabić koja glasi: “Moram da razumem, kako da razumem”. Ako je verovati Kesiću, ova izjava je hit godine 2019. Srećna Nova 2020 posle svega ovoga i ne zvuči toliko loše.

Ova 2019. godina bila je, kao i svaka do sada, godina uspona i padova političke scene naše zemlje. Preko protestnih šetnji, otvaranja autoputeva i fabrika, upadanja u zgrade javnih servisa, ali i nerazumnih i banalnih izjava naših političara. Njih je bilo u izobilju, i to je nešto što našoj političkoj sceni nikada ne manjka.

Jedna od rečenica koje su obeležile predhodnu godinu je i odgovor predsednice Vlade Ane Brnabić na pitanje novinara kakve veze sa njom imaju spotovi kampanje o digitalizaciji, na šta je ona odgovorila: „Ima veze sa mnom, ali i nema veze sa mnom.“

Događaj koji je pokrenuo lavinu izjava predstavnika vlasti jeste i odluka poništavanja doktorata ministra Siniše Malog. Najupečatljivija je izjava Siniše Malog kada je na pitanje novinara kako komentariše odluku etničke komisije o poništavanju njegovo doktorata odgovorio: „Kako mi je? Teško mi je.“

Ipak još jedna od izjava vezanih za temu doktorata Siniše Malog je izjava njegove stranačke koleginice, ministarke Zorane Mihajlović koja je izjavila da je doktorat Siniše Malog „njegova privatna stvar“, iako je opšte poznato da titula doktora nauka nosi javni ugled.

Ove godine su bile česte izjave članova SNS u kojima vređaju pripadnike opozicije. U moru neosnovanih tvrdnji i najgorih uvreda, izdvojila se izjava predsednika o pisanju medija o lepoti Dragana Đilasa. „Kada ste smeli da objavite da Dragan Đilas nije najlepši, da nema najlepšu frizuru, najlepši nos i bradu?“, rekao je predsednik Srbije, gostujući jednom prilikom u „Novom jutru“ na TV Pinku.

Aftera Krušik, koja poslednjih nedelja i meseci intrigira javnost donela je sa sobom i gomilu nebuloznih izjava naših političara. Jedna od njih je i izjava narodne poslanice Srpske narodne stranke Marije Obradović. Na pitanje novinarke, da li u uspehe Ministarstva unutrašnjih poslova ubraja i zaposlenje oca Nebojše Stefanovića u firmi GIM. Negirajući umešanost ministarstva unutrašnjih poslova u tome, Obradović je dodala da novinari „uvek mogu da spinuju različite činjenice, različitim pitanjima i kontekstima u koju činjenicu stavljaju.“

Slika koja je obišla region ove godine je i scena rastanka lidera Zapadnog Balkana od odlazeće visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini. Predsednik Vučić je pri tom, poslednjem, susretu izgovorio sijaset neprimerenih komentara, valjda želeći da pokaže duhovitost, kao i prisnost između lidera i Mogerinijeve. Ali kao što je svima dobro poznato, međusobna netrpeljivost lidera Zapadnog Balkana se ne može baš sakriti, čak ni lošim humorom, pa je situacija jednostavno bila još neprijatnija.

Ipak jedan od najvećih lapsusa koji su obeležili ovu godinu, desio se u Novom Sadu, kada je predsednik Vučić umesto imena svoje sadašnje strane, rekao ime svoje stare Srpske Radikalne stranke.

https://www.youtube.com/watch?v=X_4FvX_qb2A

Kada se u državi poteglo bitanje finansiranja sportskih klubova Crvene Zvezde i Partizana, prvi čovek Zvezde, Nebojša Čović u jutarnjem programu Pinka, rekao je jednu zanimljivu stvar. “Ministarstvo finansija je tražilo i od nas i od Partizana prost upit koliko para od 2014. NA RAČUN,” dodajući da ne želi da govori o parama koje su van računa. Čović je samim tim otkrio da naša država daje klubovima novac koji se ne nalazi na računima ovih klubova, već kako bi naš narod rekao, ”ispod tezge” .

Neke od najurnebesnijih, ali i oštrih kritičkih izjava imao je i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Gostujući u jutarnjem programu Happy televizije, na pitanje Milomira Marića da prokomentariše političko stanje u Srbiji, Čanak je odgovorio: ”Obzirom da si ti još uvek na slobodi, stanje je loše, Srbija je u kolapsu, materijalnom, moralnom i na svaki drugi način.Ti si zlo kakvo davno ova zemlja nije videla.”

Ovu godinu obeležile su višemesečne protestne šetnje građana čitave Srbije, gde je kao jedan od zahteva opozicije bilo i otvaranje dijaloga između njih i predstavnika Vlasti. Predsednica Vlade Ana Brnabić povodom toga izjavila na RTS-u da ”od kada je preuzela vođenje Vlade ona se trudi da održi taj dijalog…” I sve bi bilo u redu da posle toga rečenicu nije završila tako što je rekla ”… i da uspostavim taj dijalog, ako ga nema.”

Jedna od upamćenih izjava političara iz regiona Milorada Dodika jeste izjava iz skupštine BIH pred izbore. Naime, Dodik je svojim političkim protivnicima tada poručio da se uzalud bore protiv njega na izborima u Banjaluci, jer je njegova stranka već obezbedila sebi šator za slavlje, muziku, jaganjce i prasad, pored obezbeđenih i potpisanih 55.000 glasova.

I nakon svih reči naših političara koje nam u ovom trnutku izgledaju neprevaziđeno, poput prošlogodišnjeg „vazduplohova“ , svi vrlo dobro znamo da će nam sledeća 2020. godina najverovatnije doneti neke još smešnije, paradoksalnije i neracionalne izjave kojima ćemo se smejati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari