Lažne dojave o bombi, ko stoji iza njih i kako im ući u trag 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

U utorak su letovi sa Aerodroma „Nikola Tesla“ kasnili zbog anonimne dojave da je postavljena bomba. Samo nekoliko sati kasnije dojava o bomba u poslovnici Er Srbije kod Crkve Svetog Marka.

Sve to, uz anonimne dojave o postavljenim bombama u avionima naše kompanije koji su leteli za Moskvu, učinilo je da aj-ti stručnjaci u policiji danonoćno rade.

Da bi na internetu bili anonimni, nije dovoljno da oni koji bi da izigraju zakon unesu netačne podatke u imejl adresu ili sakriju odakle je pošta poslata, piše RTS.

„Kriminalci se mogu povezati na VPN servise u Aziji, koristeći neke VPN usluge, zato im preko njih idu na Gugl servis i u Gugl servisu se pamte loguju se te informacije o Aj-Pi adresi ali sa azijskog servera, azijski server doduše će logovati informacije od kriminalaca“, naveo je Luka Milinković, član UO Udruženja „E sigurnost“.

Anonimne dojave o bombi najčešće stižu preko mobilnih telefona, ređe imejlom. Jednom je na ogledalu toaleta jedne ustanove ostavljena pruka o postavljenoj eksplozivnoj napravi.

„Danas telefon možete za 10-20 evra da kupite, kupite broj na trafici i ljudi pribegavaju takvim nekim aktivnostima ako hoće da ostanu anonimni. Takođe, ono što kriminalci rade i ono što će ih možda još manje koštati jeste da ukradu. Oni mogu nekome na ulici ko priča ukrasti telefon ako je otključan mogu odmah pozvati sa njega dok je još kartica aktuelna“, naveo je Milinković.

Policija ima metode da otkrije i ove počinioce. U tome mnogo mogu da pomognu i oni koji su dojavu primili.

„Da bude staložen, da sasluša drugu stranu, što više da vodi razgovor, da pokuša da uoči neke karakteristike lica sa kojim razgovara. Neophodnpo je da vidi da li možda čuje neke glasove iz okruženja, (sve te stvari treba da su mu napisane na proceduri koju ima kod sebe) po završetku razgovora odmah obaveštava nadležno lice sektora bezbednosti svoje organizacije koji dalje proceduralno obaveštava MUP, Hitnu pomoć, vatrogasce, šta je već sve potrebno“, objasnio je prof. dr Goran Mandić sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

Obavzno je pregledati objekat i evakuisati ljude.

„Po proceduri, svaka dojava o minsko eksplozivnoj napravi tretira se kao prava i stvarna dojava, obavezno se radi evakuacija objekta gde je izvršena dojava, odnosno zaustavljanje aviona, vraćanje na najbliži aerodrom da bi se izvršio takozvani kontradiverzioni pregled aviona odnosno objekta da bi se utvrdilo da li ima minsko eksplozivne naprave i tek posle završene te procedure može se krenuti u normalan tok“, rekao je Mandić.

Stručnjaci kažu da iza dojave uglavnom stoji neko ko je nezadovoljan, stranka u sudskom postupku, đaci pred kontrolni test u školi…. Najnovije dojave o postavljenim bombama u avionima, smatraju, povezane su sa trenutnim sukobom Rusije i Ukrajne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari