Legija provodi šest sati van ćelije, prima posete i razgovara telefonom 1Foto: Arhiva

Uslovi u kojima Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije, izdržava kaznu zatvora u potpunosti su u skladu sa zakonom i pravilnikom o kućnom redu, rečeno je Danasu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Oni su potvrdili da je Ulemek prestao da uzima hranu koja se sprema u KPZ Požarevac, ali i negirali navode njegovog branioca da on služi kaznu u nehumanim uslovima.

Naprotiv, kako su istakli iz UIKS-a, Ulemek, kao lice koje se posebno dobro vlada, uživa i godinama unazad koristi pogodnosti koje pravnik o kućnom redu Posebnog odeljenja omogućava. Sva ova proširena prava odobrava upravnik KPZ Požarevac uz saglasnost suda.

Ta prava, između ostalog, podrazumevaju i pravo na posete bliskih srodnika, branioca, ali i drugih lica koja nisu u bliskom srodstvu. Ulemek ovo pravo koristi češće od drugih lica na izdržavanju kazne, upravo u sklopu proširenih prava koja ostvaruje dobrim vladanjem.

“Konkretno, zakonom i Pravilnikom je predviđeno da osuđeni ima pravo na posete jednom mesečno u trajanju od sat vremena. Ulemek već nekoliko godina unazad ima posete tri do četiri puta mesečno i to duplo duže – u trajanju od dva sata bez fizičkih prepreka tako da i u ovom delu uživa u proširenom pravu”, rečeno nam je u Upravi.

Kad je reč o pravu na telefoniranje, osuđeno lice, prema Pravilniku, ima pravo na telefonski razgovor sa bliskim srodnicima najviše dva puta mesečno u trajanju od 15 minuta.

“U slučaju osuđenog lica Milorada Ulemeka, njemu je već nekoliko godina dozvoljeno da telefonira četiri puta mesečno, što je još jedno od proširenih prava koje mu je odobreno. Od početka pandemije korona virusa od marta 2020, svim licima u Posebnom odeljenju, uključujući i Ulemeka, dozvoljeno je da telefoniraju i duplo više, a to je osam puta mesečno. To znači da imaju pravo na telefonski razgovor u trajanju od dva sata mesečno“, navode iz Uprave dodajući da je od izbijanja pandemije osuđenim licima omogućeno da sa članovima porodice komuniciraju i preko „Skajpa“ i „Vajbera“.

Odgovarajući na navode da Ulemek boravi u samoizolaciji i da viđa samo pripadnike Službe za obezbeđenje, iz Uprave napominju da su ti navodi neosnovani i netačni.

“Ističemo da je Ulemeku godinama unazad omogućeno da boravi tri puta dnevno van sobe i to – po dva sata napolju, dva sata u teretani i dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti. To znači da on provodi šest sati dnevno van sobe. Svaki njegov boravak van sobe provodi u društvu i interakciji sa jednim, dva ili tri osuđena lica tako da ovakvi navodi nisu tačni”, ističu iz Uprave.

Oni su dodali da sva lica imaju pravo na dvadesetočasovnu zdravstvenu zaštitu koja se obavlja u zavodskoj bolnici ili Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, ukoliko za tim ima potrebe. Ako postoji potreba za daljim medicinskim zbrinjavanjem, dodaju iz Uprave, KPZ Požarevac ima ugovor o saradnji sa Vojno-medicinskom akademijom u Beogradu i Kliničkim centrom Srbije.

Milorad Ulemek, koji je od predaje 2004. godine u pritvoru, nedavno je otpočeo štrajk glađu. Njegov pravni zastupnik, advokat Aleksandar Kovačević je za nekoliko medija istakao da Ulemek protestuje zbog toga što mu je “uskraćeno pravo na resocijalizaciju i napredovanje”, kao i pravo na rad, školovanje, ali i posete bliskih osoba u posebnim prostorijama.

Ulemek u Posebnom odeljenju KPZ Požarevac, koji su mediji nazvali “Alkatraz”, služi kaznu zatvora od 40 godina, što je donedavno bio zakonski maksimum. Ulemek je osuđen zbog ubistva Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali i zločina Zemunskog klana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari