Listovi Danas i Politika jedini vode računa o izveštavanju o deci 1Foto: D. Jovanović

Dnevni listovi Danas i Politika istaknuti su kao jedini štampani mediji koji u svojim tekstovima vode računa o izveštavanju o deci, dok ostali listovi obiluju senzacionalističkim sadržajem istaknuto je na konferenciji „Deca i mediji – Kako zaštititi decu od medijske i političke zloupotrebe?“ koju je organizovalo udruženje „Prijatelji dece Srbije“.

Položaj dece u medijima predstavljen je kao jako loš, a na konferenciji u Medija centru prikazani su najbolji načini njihove zaštite.

Generalni sekretar Saveta za štampu, Gordana Novaković navela je da Savet kao nevladino telo koje poštuje Kodeks novinara nema mogućnost izricanja novčanih i drugih sankcija, već da mogu samo da upute moralnu sankciju – opomenu koju medij treba da objavi.

– Najčešći prekršaji uočeni su u crnim hronikama i tiču se narušavanja privatnosti dece, navodi Novaković i dodaje da nepažnjom medija deca koja su žrtve nasilja bivaju obeležena i postaju predmet naknadnog zadirkivanja što još samo dodatno može da naškodi detetu.

Svetlana Trajković iz Službe za nadzor i analizu REM-a, smatra da sadašnje mere koje ovom telu stoje na raspolaganju poput opomene i upozorenja, zabrane sadržaja i oduzimanje dozvole za emitovanje, jednostavno nisu dovoljne.

– Najefikasnije bi bilo omogućiti REM-u direktno naplaćivanje novčane kazne. Npr. televiziji Prva je samo upućena opomena, jer je na svom kablovskom kanalu „Prva plus“ reprizirala film sa neprimerenom oznakom. Emisija „DNK“, koja indirektno otkriva identitet dece, opomenuta je 2014. i 2016. godine, ali to nije dalo značajnije rezultate, navodi Trajković.

Emisiju „Sa Tamarom u akciji“, koja se bavi renoviranjem kuća, Trajković je označila kao pozitivan primer.

Nataša Jović, pomoćnica sekretara za prava deteta, rodnu ravnopravnost i prava osoba sa invaliditetom, podvukla je ulogu roditelja.

– Roditelji na društvenim mrežama dele podatke i fotografije svoje dece ne prepoznajući štetu koja može da nastane, a to ih ne čini manje odgovornim prilikom izveštavanja. Mediji zapravo treba da budu saveznici dece. Mnoge situacije rešavale su se uz pomoć medija zbog njihovog velikog uticaja na javnost, ali apelujem na njih da uvek izveštavaju o pojavi, a ne o pojedinačnom slučaju. Dakle, ne treba praviti intervju sa detetom koje je pokušalo da izvrši samoubistvo, jer to može loše da utiče na decu koja su u riziku, već obratiti pažnju na razloge, situaciju, i sa odgovarajućim sagovornicima raditi na prevenciji ovakvih ponašanja, zaključila je Jović.

Inicijativi Prijatelja dece Srbije odazvale su se neke medijske kuće među kojima su NIN, Danas, Nedeljnik, RTS, N1 i Asocijacija nezavisnih novinara Lokal press. Spisak onih koji nisu znatno je duži.

Dominacija senzacionalističkog sadržaja

Sedmodnevno praćenje  štampe tokom prve školske nedelje pokazalo je da od 330 tekstova na ovu temu, samo u 20 odsto tekstova je bilo reči o obrazovanju dok je preko 35 odsto tekstova obilovalo senzacionalističkim sadržajem, navode Prijatelji dece Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari