Na završnoj večeri ovogodišnjeg festivala proze „Prosefest“ u Novom Sadu, u petak uveče je u Kulturnom centru Novog Sada svečano dodeljena nagrada „Milovan Vidaković“, koju je ove godine dobio književnik Slobodan Tišma.


Nagrada, koju je direktor Kulturnog centra Novog Sada Laslo Blašković uručio Tišmi, dodeljuje se za celokupno prozno stvaralaštvo i podrazumeva sve prozne žanrove. Nagrada je ustanovljena na drugom festivalu proze i prethodni dobitnici bili su Alberto Mangel, Đerđ Konrad, Klaudio Magris i David Grosman. Odluka Organizacionog odbora u kome su Zoran Paunović, Vicko Arpad, Vladislav Bajac, Gojko Božović, Teofil Pančić i Laslo Blašković motivisana je Tišminim visokim ugledom u širem regionu jugoistočne Evrope, kao jednom od mitskih ličnosti konceptualne i rok umetnosti 1980-ih.

„Slobodan Tišma je od onih pisaca kojima se, sve pišući „malo“ i dosledno ispisujući „male“ knjige, na koncu dogodi literatura koja je bitno „veća“ od sopstvenog pisca. Pa umesto da pisac „šlepuje“ svoje knjige i rastrubljuje ravnodušnom svetu njihovu navodnu izuzetnost, ovde su knjige te koje pisca, Slobodana Tišmu, isturaju u prvi plan suštinski protiv njegove volje, a on beži i isklizava iz fokusa te pažnje koliko može i koliko mu dozvolimo. Tako to biva, bar ponekad, kada se ne piše zarad nekog književnog „statusa“ nego zato što se samo tako, i samo tada, može i mora izreći nešto što se, pak, ne može prećutati. Niti se može iskazati bilo kako drugačije“, rekao je, između ostalog, Teofil Pančić na svečanosti prilikom uručenja nagrade.

Pančić je istakao i da Tišmin junak na jednom mestu kaže: „svet je zagađen tumačenjima, lupetanjima“, a da proza Slobodana Tišme „ne doprinosi tom zagađenju, nego dosledno čisti i provetrava jezik na kojem je napisana. To nije malo, a nije ni mnogo: to je naprosto sve što literatura može da učini“.

Dodelom nagrade završen je šesti po redu Festival proze na kojem su, ove godine, učestvovali strani i domaći pisci koji su u Kulturnom centru, kao i u dve novosadske gimnazije, publici predstavljali svoje najnovije knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari