U zlatiborskom selu Šljivovica, juče je održan Sajam šljivovačkih rakija, koji je okupio sedamdesetak proizvođača iz ovog sela, a koje je dobilo ime upravo po rakiji šljivovici. Na nekoliko punktova u selu rakija se pripremala na tradicionalan način, podlaganjem kazana, a festivalskoj atmosferi doprineli su trubači, pečeni prasići, jaganjci i vo na ražnju.

U zlatiborskom selu Šljivovica, juče je održan Sajam šljivovačkih rakija, koji je okupio sedamdesetak proizvođača iz ovog sela, a koje je dobilo ime upravo po rakiji šljivovici. Na nekoliko punktova u selu rakija se pripremala na tradicionalan način, podlaganjem kazana, a festivalskoj atmosferi doprineli su trubači, pečeni prasići, jaganjci i vo na ražnju.
U okviru sajma svojim slikama se predstavila akademska slikarka Jelena Tijanić, a skulpture su izložili vajari-amateri Vladimir Mitrović i Miladin Lekići, umetnici iz ovog sela. Priređena je i izložba narodnih rukotvorina, a proizvođači su imali priliku da prisustvuju seminaru o evropskim standardima u proizvodnji domaćih rakija.
– Za ovu sezonu ispekao sam oko hiljadu litara ljute od šljiva madžarki. Rakiju pripremamo po receptu starom duže od jednog veka, onako kako su je pekli naši stari, rekao je novinarima jedan od proizvođača Vladan Kostadinović.
Šestočlani stručni žiri, nakon degustacije skoro devedeset uzoraka izloženih rakija, podelio je nagrade i medalje najboljim proizvođačima. Rakija iz ovog sela, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, krajem prošle godine dobila je geografski sertifikat, pošto su dokazali da je u ovom selu prva domaća šljivovica ispečena 1868. godine.
Sajam su organizovali čajetinska opština i Turistička organizacija Zlatibor. Prema rečima Arsena Đurića, direktora te turističke organizacije, cilj ove privredne i turističke manifestacije je obogaćivanje turističke ponude Zlatibora i okoline, ali i doprinos u brendiranju domaće šljivove rakije.
– Očekujem da će već naredne godine na ovom sajmu biti svi značajni proizvođači rakije iz cele Srbije, poručio je Đurić.
Litar šljivovice juče se prodavao od 300 pa čak do 1.500 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari