Brojnim manifestacijama je, u nedelju, 9. maja, u Požarevcu obeležen značajan jubilej – 65. godina pobede nad fašizmom. U svečanoj sali grada Požarevca, priređen je prijem kome su prisustvovali Aleksandar Ivanov, konzul Ruske Federacije u Srbiji, predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, MUP-a i SUBNOR-a.

Obraćajući se gostima, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević je istakao: “Maj, kao naša najlepša slobodarska tradicija, utemeljio se u mesec isprepletenih praznika cele Evrope. Deveti maj, dan kada Evropa slavi pobedu nad fašističkim okupatorom, koju je ostvarila osloncem na sopstvene patriotske i slobodoljubive snage, uz veliku pomoć Ruske armije, istovremeno je podsećanje na one koji su životom platili najvišu cenu za mir i slobodu, kao najviše ljudske vrednosti.

Tradicionalno prijateljstvo i bliskost dva naroda čine da odnos sa Rusijom uvek bude spoljno politički prioritet Srbije i Rusija jeste naš strateški partner. Evroatlantske integracije su naš dugoročni cilj, koji obezbeđuje položaj Srbije u svetu, kakav ona zaslužuje. Razvoj prijateljskih odnosa sa svim zemljama, članicama EU je naš prioritet u postupku približavanja EU. Čuvajući sećanje na herojsko vreme, položićemo vence na grobove poginulih ratnika, koji su svoje živote ugradili u budućnost Evrope i zbog toga ih nikada nećemo zaboraviti”.

Ruski konzul Aleksandar Ivanov se zahvalio u ime Ambasade Ruske Federacije za učešće u manifestaciji koja je posvećena 65.godišnjici pobede nad fašizmom. “Smatramo da je ta pobeda izneta na leđima najpre ruskog i srpskog naroda. To su dva naroda koja su položila na oltar naše zajedničke pobede, desetine miliona života. Zbog toga moramo čuvati uspomenu na ove žrtve i ni po koju cenu ne smemo zaboraviti izvojevanu pobedu, jer bez prošlosti nema današnjosti i budućnosti”, rekao je Ivanov.

Potom su na spomen kosturnicu Crvenoarmejaca i spomenik palim borcima NOR-a na Čačalici, vence položili: delegacija Ruske Federacije, predvođena konzulom Aleksandrom Ivanovim, rukovodstvo grada Požarevca, na čelu sa Miodragom Milosavljevićem i Miomirom Ilićem, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, SUBNOR-a Požarevca i Braničevskog okruga, SPS-a i Društva srpsko – ruskog prijateljstva “Breza”.

Svečana akademija u Centru za kulturu započeta je srpskom državnom himnom, u izvođenju Gradskog ženskog hora “Barili”, a potom se prisutnima obratio Miomir Ilić, predsednik Gradske skupštine: “Prošo je 65 godina od potpisivanja akta o bezuslovnoj kapitulaciji nacističke Nemačke, kojim je označena pobeda antifašističke koalicije nad fašizmom i završetak Drugog svetskog rata u Evropi. Kapitulacija Nemačke, 9.maja 1945.godine slavi se kao Dan pobede nad fašizmom, ali taj datum poslednjih godina počeo je da se zaboravlja u Srbiji, iako je Jugoslavija, a posebno Srbija dala značajan doprinos u pobedi nad fašizmom.

Sadašnju etapu društveno ekonomskog i političkog razvoja Srbije karakterišu brze promene u svim sferama života i rada, koje su zasnovane na nizu pozitivnih vrednosti i civilizacijskih dostignuća, na ideji očuvanja mira, ekonomskog i socijalnog napretka, vladavini prava i posebno poštovanju ljudskih prava. Danas, kada obeležavamo 9.maj, izražavamo čvrstu opredeljenost za očuvanje državnih i nacionalnih interesa, za jedinstvenu Srbiju sa Kosovom i Metohijom, za modernu i prosperitetnu državu koja predstavlja ključni činilac mira na Balkanu i jugoistočnoj Evropi, koja ima evropsku budućnost”. U ime preživelih veterana, Žarko Tepšić, predsednik Okružnog odbora SUBNOR –a Braničevskog okruga čestitao je Dan pobede nad fašističkim okupatorom u Drugom svetskom ratu, a zatim je govorio o najvažnijim događajima iz tog perioda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari