Završni ispit za učenike osmog razreda neće biti ukinut, saopštilo je juče Ministarstvo prosvete. To ministarstvo ističe da je mala matura sastavni deo redovne školske godine, regulisana zakonom i podzakonskim aktima, te da se bez obavljenog završnog ispita učenici ne mogu upisati u srednju školu.

Forum beogradskih osnovnih škola predložio je juče da polaganje male mature bude ukinuto ove godine zbog vanredne situacije izazvane poplavama i u znak solidarnosti sa učenicima i nastavnicima svih škola u Srbiji koje ne mogu ravnopravno učestvovati u pripremama za polaganje završnog ispita.

Predsednica Foruma Radmila Dodić kaže za Danas da je mala matura „prethodne dve, tri godine potpuno obesmišljena, jer su lane provaljeni testovi za maturu, a u školama i dalje postoje nastavnici koji pomažu deci da bi imali dobru eksternu ocenu“. Dodićeva ističe da je Forum beogradskih osnovnih škola protiv postojećeg koncepta završnog ispita i da je ovo „prilika da se on odloži do prave reforme školstva“.

S druge strane, četiri reprezentativna sindikata obrazovanja sugerisala su ministru prosvete da razmotri predlog da se mala matura ne polaže u područjima ugroženim poplavama, u kojima ne postoje uslovi za testiranje.

„U svim mestima gde je to moguće, mala matura treba da se izvede kao što je unapred dogovoreno“, ističu u zajedničkom saopštenju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Zanimljivo je da je na i-mejl adresu ministra prosvete Srđana Verbića i njegovih pomoćnika stigla poruka potpisana sa „generacija 99“, sa linkom na kojem se potpisuje peticija za ukidanje male mature.

„Molimo Vas da ukinete prijemni generaciji 2006-2014 i da se učenici u srednje škole upisuju na osnovnu uspeha i bodova u osnovnoj školi. Prijemni sam po sebi donosi učenicima stres i nervozu, ali ova prirodna katastrofa koja je zadesila našu zemlju još više tome doprinosi. Mnogi učenici su sve što su imali izgubili, dok su drugim đacima najbliži u opasnosti. Zato Vas molimo za razumevanje“, navodi se u poruci.

Dozvoljene ekskurzije

Ministarstvo prosvete dozvolilo je predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama da organizuju planirane vannastavne aktivnosti, što uključuje ekskurzije, nastavu u prirodi, izlete i posete. Organizatori tih aktivnosti moraju da se obrate kriznom štabu za vanredne situacije lokalne samouprave na čiju teritoriju se deca upućuju i da provere da li su bezbedni uslovi za putovanje i boravak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari