U sredu 22. septembra navršilo se tačno dva meseca otkako se trinaestogodišnjem Đorđu Andrejiću gubi svaki trag u ataru sela Majilovca kod Velikog Gradišta. Otklonjene su sve sumnje da je dečak kidnapovan, tvrde u policiji i Višem sudu u Požarevcu. Đorđeva majka Marina Andrejić okrivljena je za ubistvo sina, ali postavlja se pitanje kako dokazati ubistvo bez tela žrtve. Policija je pretražila svaki metar nepristupačnog terena u prečniku od nekoliko kilometara. Nije pronađen ni najmanji trag Đorđa Andrejića, čak ni deo garderobe ili bilo kakav materijalni dokaz ubistva.

Zbog nedostatka materijalnih dokaza, prvenstveno tela nestalog dečaka ili nekog njegovog dela, požarevačka policija i pravosudni organi koji vode istragu nalaze se u velikom problemu, kako bi dokazali da je dečak ubijen i potvrdili kvalifikaciju dela teškog ubistva, na osnovu kojeg je pokrenuta istraga. Dodatnu pometnju u istrazi izazvala je promena iskaza okrivljene, gde je rekla da je priznala ubistvo deteta pod torturom policije. Prema njenoj izjavi i izjavi njenog branioca policajci su je tukli, ponižavali, čupali za kosu i iznurivali tako što joj nisu 72 sata dali da spava u toku saslušavanja. Da istražne organe hvata panika potvrđuje i činjenica da su posle promene iskaza okrivljenu Marinu odmah poslali na psihijatrijsko veštačenje, kako bi utvrdili njenu uračunljivost prilikom, navodno, učinjenog dela ubistva deteta.

Mnogi u stručnoj javnosti smatraju da je ovo veštačenje samo kupovina vremene od strane istražnih organa, jer su oni svesni da bez materijalni dokaza i bez tela deteta, a pogotovu što je istraga za ubistvo deteta pokrenuta samo na osnovu majčine izjave da ga je ubila, koju je kasnije opovrgla, teško će moći da podignu optužnicu po sadašanjoj kvalifikaciji protiv majke nestalog dečaka za krivično delo teško ubistvo deteta. U neku ruku ove predpostavke potvrđuju nam i u Višem sudu u Požarevcu gde su nam rekli da tek posle dostavljanja izveštaja lekara o uračunljivosti Marine Andrejić, istražni sudija će preduzeti naredne korake u istrazi. Kako saznajemo, ako se ne nađe telo dečaka ili neki njegov deo, ili neki drugi materijalni dokaz, pravosudni organi spremaju rezervnu varijantu u kojoj će krivično delo teškog ubistva deteta prekvalifikovati u krivično delo nasilje u porodici i zanemarivanje brige o maloletnom detetu.Razlog, eventualne prekvalifikacije dela, je to da Marina mora da se osudi, kako bi joj se presudom pokrio pritvor u kojem se nalazi od 26. jula .

Iskusni požarevački pravnik, bivši predsednik Opštinskog suda i Okružni javni tužilac, sada uspešan advokat kaže da je u ovom slučaju najviše zatajila policija jer je ona ta koja otkriva počinioce krivičnih dela i prikuplja dokaze, a tužilaštvo na osnovu prikupljenih dokaza kvalifikuje delo i preuzima gonjenje.

-Prema našem pravnom sistemu tužilaštvo kordinira istragom.Dokaze isključivo prikuplja policija. U ovom slučaju kriva je policija što nije prikupila dokaze, ako ih je bilo. Ako ih nije bilo,onda niko nije kriv i osumnjičeni se pušta na slobodu- rekao je Stanojević i dodao da u ovom slučaju, ako se ne obezbede dokazi, posle završene istrage tužilac neće moći da podigne optužnicu.

-Ako tužilac, ipak, bez dokaza podigne optužnicu, onda branilac optužene može da dostavi prigovor, o kome će odlučivati veće Apelacionog suda. Na kraju ako optužnica postana punovažna, konačnu reč će dati sud, gde će, najverovatnije doneti oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza. Ovo su sve moje pretpostavka na osnovu informacija koje sada imam, možda će se u narednom periodu naći dokazi, prevashodno telo dečaka ili njegov neki deo, što bi bila nova, krucijalna okolnost za rešavanja ovog, jako, zamršenog slučaja-završio je stručno objašnjenje advokat Stanojević, napomenuvši da se u njegovoj dugogodišnjoj karijeri nije sreo sa ovakvim prtedmetom. M. Veljković

Prvi metri asfalta

Petrovac na Mlavi – Dejan Paunović, član Saveta MZ ,,Leskovac“ i Radiša Branković, gastarbajter u Francuskoj, finanisrali su, uz pomoć SO Petrovac na Mlavi, asfaltiranje prvih 15o metara puta u selu. Dve trećine novca, po 2.500 evra, dali su njih dvojica a jednu trećinu SO Petrovac i MZ Leskovac. Dejan kaže da su oni dali primer i da će njihovim putem krenuti i drugi meštani.

– Već je sakupljen novac za asfaltiranje još oko 500 metara puta u našem selu, koje iako je od Petrovca udaljeno dva kilometra do sada nije imalo ni metar asfalta. U idućoj godini trebalo bi da sakupimo novac za safaltiranje još oko tri kilometra naših puteva, ističe Paunović.

Povodom asfaltiranja puta juče je priređeno veselje kome su, pored izvođača radova i meštana, prisustvovali i čelnici opštine Petrovac. U ovoj opštini sredstvima građana, SO i Republike, u minule tri godine asfaltirano je oko 80 kilometara puteva, što je ravno deonici od Požarevca do Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari