Na desetine hiljada Palestinaca izašlo je juče na ulice velikih gradova na Zapadnoj obali u znak podrške zahtevu za članstvo palestinske države u Ujedinjenim nacijama. Reč je o najmasovnijim okupljanjima na Zapadnoj obali od kraja druge Intifade 2005. godine, ocenjuju posmatrači.


Najviše ljudi okupilo se u Ramali, gde je sedište Palestinske uprave, a skup koji je imao prizvuk festivalske atmosfere obezbeđivalo je oko 8.000 palestinskih policajaca. Slične manifestacije održane su i u Nabluzu, Hebronu, Vitlejemu i Jerihonu. Škole i Vladine kancelarije u tim gradovima, juče nisu radile.

U Pojasu Gaze, međutim, juče nije bilo većih okupljanja nakon dogovora islamističkog pokreta Hamas koji kontroliše tu oblast i Fataha palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da se suzdrže od skupova kako ne bi dodatno pogoršavali međusobne odnose. „Želimo da svet prizna našu državu jer nam je to obećao pre 60 godina“, poručila je guvernerka Ramale Lejla Ganan.

Predsednik palestinske uprave Mahmud Abas predaće sutra zahtev generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu u kojem se traži da Palestina postane nova, 194. punopravna članica organizacije.

Predsednik SAD Barak Obama sastaće se u Njujorku sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i palestinskim liderom Mahmudom Abasom. Prema pisanju Bi-Bi-Sija, Obama će da zahteva od Abasa da odustane od inicijative koju bi sutra trebalo da pokrene u Generalnoj skupštini UN. SAD su najavile da će uložiti veto na zahtev u Savetu bezbednosti UN i podržati stav Izraela da samo direktni pregovori predstavljaju put ka miru.

Vašington želi da pregovaračkom „kvartetu“ posrednika da vremena da sastave saopštenje koje će biti osnova za obnovu mirovnih pregovora, mada napori SAD, Evrope, Rusije i UN tek treba da rezultiraju smernicama za povratak na pregovarački sto. „Kada je reč i o Izraelcima i Palestincima, predsednik će moći veoma direktno da kaže zašto smatramo da inicijative u UN nisu način da se prizna palestinska država“, izjavio je zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rods.

Poslednja runda pregovora između Izraelaca i Palestinaca propala je pre godinu dana. Cilj kvarteta jeste da dvema stranama da rok od godinu dana da naprave okvir sporazuma na osnovu Obamine vizije granica iz 1967. uz dogovorenu razmenu teritorija. Tim saopštenjem će se takođe utrti put ideji „dve države za dva naroda – jevrejski i palestinski“, navodi AP, prenosi Bi-Bi-Si.

Međutim, šef britanske diplomatije Vilijem Hejg priznao je da s tim u vezi još nije ostvaren nikakav napredak, dok se Obama zbog svog stava našao na udaru kritika protivnika iz republikanskih redova.

I Netanjahu i Abas su izjavili da su spremni da se angažuju u direktnim pregovorima. Međutim, Abas je do sada odavao utisak da je čvrsto rešen da ne popušta kada je reč o predstavljanju palestinskog zahteva za nezavisnu državu u Generalnoj skupštini. Ukoliko palestinski zahtev bude odbijen, odnosno za njega ne bude bilo potrebnih devet glasova u Generalnoj skupštini UN, Abas može da traži da Skupština, gde ne postoji pravo veta, glasa za „pojačani status posmatrača“, kakav ima Vatikan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari