U Jangonu je juče ubijeno najmanje pet osoba, dok je 17 ranjeno, kada su bezbednosne snage pokušale da rasture demonstracije protiv vojne hunte, javili su izvori iz bolnice. Prema tvrdnjama svedoka ubijena su tri monaha i dvoje demonstranata. Najmanje dva očevica su potvrdila da su videli krvava tela budističkih monaha kako ih odnose s ulice pošto su bezbednosne snage zaustavile procesiju u centru Jangona, gde se okupilo više desetina hiljada ljudi.

U Jangonu je juče ubijeno najmanje pet osoba, dok je 17 ranjeno, kada su bezbednosne snage pokušale da rasture demonstracije protiv vojne hunte, javili su izvori iz bolnice. Prema tvrdnjama svedoka ubijena su tri monaha i dvoje demonstranata. Najmanje dva očevica su potvrdila da su videli krvava tela budističkih monaha kako ih odnose s ulice pošto su bezbednosne snage zaustavile procesiju u centru Jangona, gde se okupilo više desetina hiljada ljudi.
U maršu demonstranata, kako prenose agencije, monasi su se nalazili u sredini procesije, dok su ih ljudi, koji su obrazovali lanac, štitili s obe strane. Policijske snage juče su ispaljivale hice upozorenja i bacale suzavce na veliku grupu demonstranata u Jangonu, dok su budističke monahe odvlačili u policijske kamione, u okviru prvog velikog privođenja, od kada su protesti protiv vojnog diktatorstva u zemlji počeli prošlog meseca.

Braun traži hitan sastanak Saveta bezbednosti UN

Njujork – Britanski premijer Gordon Braun juče je pozvao na održavanje hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN u Mjanmaru i pozvao vojnu huntu na uzdržanost. „Čitav svet posmatra razvoj situacije,“ kazao je Braun novinarima na godišnjoj konferenciji Laburističke partije. „Nadam se da će se Savet bezbednosti momentalno sastati i razgovarati o situaciji u cilju iznalaženja rešenja,“ dodao je on. Međunarodna zajednica i verski lideri zatražili su od vojne hunte da na miran način reguliše situaciju. Među njima su se našli i dobitnici Nobelove nagrade za mir Dalaj Lama i južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu, kao i pritvoreni opozicioni lider iz Mjanmara Aung San Su Kji. Evropska unija je, takođe, zapretila da će pojačati već postojeće sankcije ukoliko režim nastavi da nasiljem guši proteste. Ukoliko vojska nastavi da silom suzbija nove proteste, Mjanmar bi mogao biti još više isključen iz međunarodne zajednice. AP

Policajci su pretukli 10 budističkih sveštenika dok su pokušavali da se probiju kroz blokadu oko pagode Švedagon. Tom prilikom policija je upotrebila suzavac i uhapsila čak 200 monaha koji su pokušali da se probiju kroz policijsku blokadu oko ovog najvećeg budističkog svetilišta u Mjanmaru i polazne tačke masovnih protesta protiv višedecenijske vojne vladavine.

Internet pobedio cenzuru

Jangon – Korisnici blogova u Mjanmaru našli su načina da pobede cenzuru i saopšte svetu šta se dešava pod velom tajne vojne hunte u zemlji. Slike budističkih monaha koji predvode gomile ljudi ulicama grada Rangun počele su da stižu iz zemlje, inače poznate po totalitarnom režimu i represivnoj kontroli informacija. Poneke fotografije nisu najkvalitetnije, snimci su pravljeni sa mobilnim telefonima uz veliki rizik, ali svi oni predstavljaju snažne izjave političkih disidenata.

Upotreba Interneta, kao političkog oruđa, predstavlja najveću razliku razliku između najnovijih protesta i onih iz 1988, koji su bili brutalno suzbijeni. Zahvaljujući blogerima, ovoga puta svet je zaista svestan svega što se događa na ulicama Ranguna, Mandaleja i Pakokua, i on žudi za informacijama. Bloger Ko Htike iz Mjanmara, koji danas živi u Londonu, pretvorio je svog blog u virtuelnu novinsku agenciju, i broj poseta tom sajtu raste neverovatnom brzinom. On objavljuje fotografije, video snimke i informacije, koje mu šalju saradnici iz Mjanmara, uglavnom budisti, koristeći Internet kafee.

Htike je samo jedan od mnogobrojnih onlajn aktivista, koji se uglavnom nalaze van zemlje. Internet je postao virtuelni prostor za političke grupe koje ne mogu otvoreno izražavati svoje stavove u javnosti.

Jedinice vojske i policije su postavljene u toku jutra ispred najmanje šest manastira, u pokušaju vladajuće vojne hunte da spreči monahe da održe još jedan protestni marš protiv vojne vlasti.
Uprkos uvedenom policijskom času i naoružanim policajskim i vojnim trupama, raspoređenim na ključnim mestima u gradu, više od 10.000 sveštenika i građana juče je ponovo krenulo u šetnju do pagode Sule, mesta gde su vlasti u krvi ugušile proteste 1988, kada je ubijeno 3.000 demonstranata. Jučerašnja kolona demonstranata je ipak bila znatno manja nego u ponedeljak i utorak, kada se protezala pet blokova kroz centar grada i kada nije bilo vidljivog prisustva snaga bezbednosti. Očevici javljaju da je policija tukla neke monahe dok ih je odvodila iz pagode Švedagon, što bi moglo da pojača protest protiv vojske koja je na vlasti od 1962.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari