Maštovito balonče pretvoreno u torbče 1Foto: privatna arhiva

U gradu u kome je voda 18 godina zabranjena za piće, gde se po kućama i stanovima gomilaju plastični baloni, a ima ih i na terasama i iskaču iz gepeka automobila, dvoje maštovitih Zrenjaninaca osmislilo je kako ih reciklirati i dalje koristiti.

Radmila i Nikola Trebovac osmisli su torbalon, torbu od plastičnog balona za vodu a jednu takvu poklonili su nedavno muzičaru Marčelu, kada je posetio Zrenjanin.

“Poznajemo se sa Marčelom, još od vremena kada sam radila radijske emisije, pa smo mu poklonili jednu našu torbicu, zbog tog zrenjaninskog problema sa vodom. Ova torba opominje da problem i dalje nije rešen i da treba dosta volje i aktivizma “, priča Radmila Trebovac.

Da bi se ovakva torba nabavila, za trgovinu je potrebno da se donese balon vode. Dakle, jedan balon vode za jedan torbalon.

“Torbalone koje napravimo izložimo ispred marketa, pa građani prilikom kupovine mogu brzo i lako da ih preuzmu u zamenu za balon vode. Mi prikupljene balone sa vodom poklanjamo Narodnoj kuhinji, za ljude koji ne mogu da kupe sebi ispravnu vodu. Kontaktirali smo i dva veća prodajna lanca, od kojih smo tražili samo dozvolu da ispred nihovih radnji održimo performans i akciju ali niko njih nije bio zainteresovan za saradnju. Jedni su odbili, drugi nisu ni odgovorili. Želja nam je da uključimo firme, privredu i pojedince i svi budemo humani”, priča Radmila Trebovac.

Maštovito balonče pretvoreno u torbče 2
Foto: R.T.

Ova jednačina nije, ipak, tako jednostavna, shvatamo nakon objašnjenja nasmejane autorke torbalona Radmile Trebovac, koja svoj građanaski aktivizam, korak po korak, gradi sa suprugom Nikolom.

Torbalon je i modni detalj, i praktična torba, on ima humanitranu svrhu jer se “kupuje” balonom vode za siromašne. To je ujedno reciklirani proizvod za koji su autori nagrađeni sredinom prošlog meseca na konkursu ,,Angažovanje građana ka cirkularnoj ekonomiji“ u organizaciji CirEkona.

“Kada sam došla na ideju da to bude balon i da od njega pravimo torbe, vodila sam se činjenicom koliko je petolitarski balon vode neizostavan deo svakodnevnog života Zrenjaninaca. Ne samo da smo se navikli na balone, već smo se navikli i na činjenicu da vodu moramo da kupujemo i stalno se žalimo a ništa ne preduzimamo. Zato naš torbalon nije samo šala na račun svakodnevnog nošenja balona, on je poziv na aktivizam i humanost”, priča Radmila.

Počeli su sa pešačkim prelazom u svojoj ulici a sada nastavljaju sa vodom. Dakle, nije torbalon samo puki simbol zrenjaninske muke, to je ideja ovih milenijaca da vrlo znakovito objedine u balonu sve okolnosti koje problem vode u Zrenjaninu prati.

Maštovito balonče pretvoreno u torbče 3
Foto: R.T.

Nikolu i Radmilu intrigirala je činjenica da mnoštvo Zrenjaninaca svakodnevno odlazi u šoping centar u njihovom gradu a nisu u stanju da organizuju neku akciju.

“Radmila je došla na ideju za torbu nakon jedne od poseta šoping centru, a ja sam učestvovao u razradi. Naš porodični aktivizam ima za cilj da postakne druge da bar malo, svako u svom domenu, doprinesu pozitivnoj promeni i podstaknemo sugrađane da se i sami aktiviraju. Nas dvoje smo udruženi u neformalnoj grupi ,,Cirkuzzzanti“. Pravimo kratke video snimke o zrenjaninskoj vodi i objavljujemo ih na našoj Instagram stranici pod istim imenom”, objašnjava Nikola Trebovac.

Radmila kaže da je prvi performans bila akcija sa pešačkim prelazom, kada se obukla u kostim zebre i zaustavljala automobile. Na kraju je naišla na razumevanje u mesnoj zajednici i prešački prelaz je osvežen bojom, pa su bar stanari ulice Tihomira Ostojića rešili svoj problem.

“Želja mi je da vratim društveni aktivizam u svako domaćinstvo. Svako može neki mali problem da reši a zajedno možemo više”, kaže Radmila i najavljuje novu akciju za četvrtak, 20. januar.

Tog dana, u podne, na Trgu slobode Cirkuzzzanti organizuju proslavu 18 rođendana od kada je na snazi zabrana upotrebe zrenjaninske vode.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari