Mediji i lekari u EU: Soj omikron velika nepoznanica i pretnja, vakcine i maske odbrana 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Dok vlasti i stručnjaci u Evropi i svetu zasad kažu da se malo zna o novom Omikron soju korona virusa ili procenjuju da će vakcinisani imati samo lakše posledice i ako se zaraze, mediji u Evropskoj uniji i lekari, kao i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) predočavaju da jedina odbrana ostaju masovna vakcinacija, maske i izbegavanje kontakata.

Takođe je jasan zaključak da se Evropa, Amerika i drugi bogati i razvijeni delovi sveta ne mogu zaštititi iako vakcinišu skoro sve svoje stanovništvo, ako u Africi i drugim malo zaštićenim delovima sveta stanovništvo ostaje malo cepljeno i korona virus se odande ipak širi i ljudi i ne znajući da su zaraženi putuju i šire virus.

SZO je zatražila da se zato usvoji svetski sporazum o zaštiti svih zemalja od pandemija.

Podeljena su i mišljenja virusologa i proizvođača vakcina u kojoj meri postojeća cepiva mogu u većoj meri zaštititi ljude od zaraze, a komentatori u evropskim medijima i čelnici SZO su uvereni da je sad najpre hitno da se obezbede dovoljne količine vakcina onim delovima sveta gde je mali postotak stanovništva cepljen.

Tu se naglašava da je presudno da se vakcine isporuče afričkom kontinentu, posebno Južnoj Africi gde je omikron i otkriven, i gde je vakcinisano jedva nešto više od 20 odsto stanovništva.

Ugledni švajcarski „Noje cirher cajtung“ upozorava da je tačno da se zasad malo zna koliko postojeće vakcine štite od soja omikron, „a nekako se širi i uverenje da je sve došlo jer se nije vodilo računa o najsiromašnijim zemljama sveta“, uz opasku da Južna Afrika ne sme biti „kažnjena“, već joj se mora pomoći.

Drugi komentatori ukazuju na dramatičnu činjenicu da je samo 6,5 odsto stanovništva u Africi cepljeno, pa se zato predlaže i da se patenti za proizvodnju vakcina besplatno daju siromašnim zemljama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen je upozorila da se sad „krenulo u trku s vremenom“, jer jedino još mnogo veća vakcinisanost građana u Evropi može biti izvesna brana zarazi od omikron soja.

Čelnici vodećih evropskih proizvođača vakcine kažu da se već radi na novim cepivima koja treba da deluju i na novi soj virusa, ali su i među farmaceutskim kompanijama ocene podeljene koliko brzo će to moći da se ostvari i da li će uopšte moći da se pronađe istinski delotvorna vakcina.

Države u Evropskoj uniji zato uvode sve moguće mere zaštite i uz najveće napore da se ubrza vakcinacija i trećom dozom, obustavljaju letove iz zaraženih delova sveta, a traže i drastične mere poput „karantina za nevakcinisane“, kako je to zatražio budući ministar zdravlja u novoj nemačkoj vladi. U Berlinu je takođe saopšteno da će na čelo vladinog tima za bitku protiv korona virusa biti postavljen vojni general Karsten Brojer.

Francuski nacionalni Naučni savet je saopštio da PCR i antigenski testovi deluju veoma dobro i u otkrivanju omikron soja korona virusa, ali je upozoreno da je zasad jedina moguća odbrana bar u nekoj meri da se pojača vakcinacija, nose maske i na javnim prostorima, peru ruke i izbegavaju masovna okupljanja.

Najnovija holandska stručna analiza govori da su za zaražavanje najopasniji masovni skupovi i to najviše u noćnim klubovima i sličnim mestima, jer povećavaju za preko 300 odsto opasnost od zaraze korona virusom, u kafićima ta opasnost raste preko 90 odsto, u avionima 70 procenata, u vozu 30.

Najzad, u osvrtima evropskih medija se ukazuje na činjenicu da je pandemija već izazvala veliku štetu i poremećaje u svetskoj ekonomiji i zato se naglašava da bi se bogatim zemljama višestruko isplatilo da obezbede hitno veliki broj vakcina i daju besplatno patente siromašnim delovima sveta, nego da se nastavi stalna trka s novim sojevima virusa, uz neminovno daleko veće štete po ekonomiju i ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari