Dušan Grujić, direktor Subotičke mlekare koja posluje u sastavu Salforda, požalio se da za proteklih 15 godina nisu imali više zaliha nego što je to sada slučaj.
Najslabija prodaja je zabeležena u decembru, ali i u januru ove godine, kada je cena drastično povećana, a kada su i pokrenute neke građanske akcije bojkota ovih proizvoda.
Dušan Grujić, direktor Subotičke mlekare koja posluje u sastavu Salforda, požalio se da za proteklih 15 godina nisu imali više zaliha nego što je to sada slučaj.
Najslabija prodaja je zabeležena u decembru, ali i u januru ove godine, kada je cena drastično povećana, a kada su i pokrenute neke građanske akcije bojkota ovih proizvoda. Grujić rešenje vidi u izvozu, za koji je prema njegovim rečima ova mlekara spremna, jer neophodne sertifikate odavno ima, ali se čekaju izvoznički brojevi. Ukoliko se oni u najskorije vreme ne obezbede, situacija će biti alarmantna, kaže on.
Danijel Kovačić, jedan od proizvođača mleka u Subotici, međutim, navodi da je Mlekara rešenje za sebe našla i u smanjenju otkupne cene mleka koje je već najavljeno. Motiv za to su svakako i zalihe mleka koje je prouzrokovala smanjena prodaja.
– Gotovo do pre nekoliko meseci postojao je manjak mleka, mada je otkupna cena bila niska. Sada je otkupna cena veća, ali su se evidentno pojavili viškovi na tržištu. To je očito nekakva tržištna nelogičnost i očekuje se da će se korigovati otkupna cena te će proizvođači dobijati manje za svoj proizvod. U ovom momentu otkupna cena mleka je korektna, čak je donekle približna cenama u regionu, ali veoma je velika nesrazmera u odnosu na cenu koju plaća krajnji potrošač, koja je očito uzrok velikih zaliha, i mlekare su rešenje našle u smanjenju otkupne cene – kaže Kovačić.
On, međutim, podseća i na to da su nekada otkupne cene bile znatno niže, ali da je proizvođač imao na proizvodnji svežeg mleka ipak veću zaradu…
U tom segmentu privrede glavni problem je očito u toj velikoj nesrazmeri između otkupne cene i one po kojoj se mleko prodaje krajnjim potrošačima, ocenjuje Kovačić.
– Poljoprivrednici za sveže mleko dobijaju između 25 i 30 dinara, a mlekare u prodavnicama ga prodaju za 60 pa i 80 dinara, kaže Miroslav Ivković, predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice. Nikome nije jasno kako je moguće da gotov proizvod košta četiri puta više nego njegova sirovina. Da li je moguće da samo pakovanje, transport i trgovačka marža koštaju četiri puta više nego što košta litar mleka koji kupuju od neposrednih proizvođača, kaže Miroslav Ivković, predsednik Udručenja poljoprivrednika Subotice.
U Salfordu, međutim, navode da je „zbog naše nemogućnosti da izađemo u susret pre svega konditorskoj industriji i zadovoljimo njihove potrebe za mlekom u prahu, dogovoren taj privremeni uvoz mleka u prahu, a ovaj višak je posledica te činjenice. Očekujemo da će se situacija stabilizovati u sledećih nekoliko meseci, kaže , Rade Pribićević, direktor za korporativne poslove u ovoj kompaniji,
Kada je reč o visini cene mleka, on priznaje da je ona dosta visoka, ali da je čitava problematika znatno kompleksnija i krivica se ne može svaliti samo na mlekare a trenutne zalihe su posledice interventnog uvoza mleka u novembru, kada su na tržištu nedostajali i mleko i mlečni proizvodi.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


