Meštani sela Aradac, kod Zrenjanina, ogorčeni su i zabrinuti. U nedelju uveče, na fasadi izgorele kuće Pavela Kužjaka, poznatog slovačkog bodibildera, osvanuo je grafit pogrdne sadržine. Kome smeta Pavel i kuća pred rušenjem, pitaju se prve komšije, među kojima je i Paljo Cesnak koji kaže da takve stvari ne doprinose suživotu.

Meštani sela Aradac, kod Zrenjanina, ogorčeni su i zabrinuti. U nedelju uveče, na fasadi izgorele kuće Pavela Kužjaka, poznatog slovačkog bodibildera, osvanuo je grafit pogrdne sadržine. Kome smeta Pavel i kuća pred rušenjem, pitaju se prve komšije, među kojima je i Paljo Cesnak koji kaže da takve stvari ne doprinose suživotu. Posebno je bio uznemiren vlasnik kuće koja je pre šest meseci izgorela pod nerazjašnjenim okolnostima.
– Policija nije utvrdila šta se dogodilo, a sve je uništeno, i stambeni deo i pomoćne prostorije. Vatrogasci su satima gasili, pa je deo stvari uništen i vodom. Izgorele su sve moje knjige, ali i one u pripremi, u rukopisu. Pod vatrenom stihijom nestala je i građa na blizu 2.000 strana o istoriji slovačkog Aradca. Kad sam video grafit i pročitao šta na zidu piše, osetio sam veliku tugu. Kome može da smeta ovo zgarište – pita se Pavel Kužjak. Od incidenta Pavel živi kod sestre. Nezadovoljstvo ne kriju ni drugi meštani Aradca.

Blage kazne za počinioce

– U ovakvim situacijama najbitnija je reakcija državnih organa. Treba reći da pravosudni organi i dalje ne reaguju uvek i na vreme, a kada i donesu presude, one su blage. Krivični zakonik predviđa za ovakva nedela čak i do osam godina zatvora. Nijednom, međutim, u proteklim godinama nije primenjena najoštrija kazna. Istovremeno policija i tužilaštvo ne daju podatke o broju incidenata na etničkoj osnovi – ističe Snežana Ilić.

– Ako je provokacija, nije u redu. Mogao je i neko od Slovaka to da učini, a ako je neko od Srba, onda je još gore. Kad se Mađarima nešto napiše, onda svi dignu dževu, a mi Slovaci ćutimo – kaže Mihal Labad, član Saveta mesne zajednice..
Prema rečima Jana Opšusta, član Opštinskog veća Zrenjanin, ovo nije prvi incident ove vrste. U istoj ulici, Janka Čmelika, samo na drugoj kući, osvanuli su kukasti krstovi.
– Stalno imamo tenzije, samo se ne govori javno o njima. Želimo da to prestane – kaže Jan Opšust.
Novinar lista Hlas ludu Jano Zvara, meštanin Aradca, smatra da su incidenti počeli pre 15 godina i dešavaju se sporadično.
– Kako je zemlja upala u krizu i odnosi ljudi su se pogoršali. Mi i sada lepo živimo u Aradcu, odnosi su ukupno gledano dobri, ali pojedinci rovare, ne znamo zarad čijih ciljeva. Kada se ovako nešto dogodi treba to javno reći i osuditi, ne treba pustiti da prolazi neopaženo. Posle može biti i gorih stvari – objašnjava novinar Jano Zvara.
Reagujući na incident u Aradcu, programska koordinatorka Centra za razvoj civilnog društva Snežana Ilić ukazuje da se broj incidenata ipak smanjuje i da je jedan od nalaza monitoringa tokom 2006. i 2007. godine trend opadanja broja i intenziteta međunacionalnih težih incidenata, ali i dalje se relativno često javljaju natpisi sa uvredljivom sadržinom, oštećenja višejezičnih tabli i skrnavljenje spomenika. Prema njenim rečima država ima sve resurse da procesuira bilo kakav incident, a to naročito važi za manje sredine. Ukoliko policija i tužilaštvo ne reaguju brzo i efikasno, to govori o njihovoj nemarnosti i šalje loš signal svim zainteresovanima za miran suživot u višenacionalnim sredinama, smatraju u Centru za razvoj civilnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari