Celokupne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine biće pokazatelj sveukupne snage srpskih fudbalera. Ishod meča u subotu, prvi koji će se igrati za bodove, nagovestiće da li će na putu ka Francuskoj izabranicima Dika Advokata biti potreban digitron ili će do mesta na kontinentalnom šampionatu doći kao „odlikaši“ sa jasnim namerama da u najjačoj konkurenciji diplomiraju.

Stadion: „Republika”. Kapacitet: 14.403. Sudija: Tom Harald Hagen (Norveška).

Jermenija: Berezovski, Hovhanisjan, Harojan, Mkojan, Hajrapetjan, Rzumanjan, Hovsepjan, Badojan, Jedigarjan, Manučarjan, Gazarjan.

Srbija: Stojković, Ivanović, Maksimović, Nastasić, Kolarov, Matić, Jojić, Tošić, Marković, Tadić, Đorđević.

 

Večerašnji duel sa Jermenijom u Jerevanu (18.00, RTS1), fudbaleri Srbije dočekuju namereni da isprave propušteno i poprave utisak iz 2007. kada su stadion „Republika“ napustili sa jednim bodom u bušnom džepu.

Selektor Dik Advokat biće pod posebnim pritiskom, jer će svaki njegov potez ili odluka biti posmatrani pod lupom velike dioptrije. Zbog problema sa nožnim zglobom kapiten Branislav Ivanović možda neće nastupiti na terenu koji se baš i ne može pohvaliti dobrom drenažom. Namera Srbije je da uspostavi dominaciju, nametne ritam i da kroz pas igru potraži rešenja pred protivničkim golom. Više pasova unapred, a ne unazad ka štoperima i bekovima, značiće i veći broj produktivnih ideja veznih igrača.

– Sigurno nam neće biti lako, oni su neugodan protivnik na domaćem terenu. Gledao sam njihov meč protiv Danske na početku kvalifikacija. Imaju nekoliko dobrih igrača. Nama je prevashodni cilj da na sledeće dve utakmice osvojimo šest bodova – iskren je Jojić, koji bi večeras mogao da počne meč u startnoj postavi.

Realizacija je i dalje problem broj jedan u srpskoj reprezentaciji. Još uvek nismo u stanju da iz polušansi postignemo gol. Dobra forma Filipa Đorđevića, njegova četiri gola u dresu Lacija u poslednja dva kola Serije A, ostavljaju nadu da se ta boljka može izlečiti. Đorđeviću će u tome biti potrebna pomoć saigrača iz vezne linije. Na posebnom ispitu biće takođe i štoperski tandem. Nastasić i Maksimović, odnosno Mitrović nisu uigrani, ne sporazumevaju se samo pogledima, ne dišu kao tandem i to može biti problem kod protivničkih prekida, kada se lopta iznosi iz šesnaesterca, tačnije u trenucima kada je komunikacija i sinhronizacija najvažnija. Zato će pomoć Tomovića ili Ivanovića sa desne, odnosno Kolarova sa pozicije levog beka biti od velikog značaja.

Ivanović u sastavu

Prema poslednjim informacijama kapiten Branislav Ivanović trebalo bi da počne večerašnji meč na mestu desnog beka. Bane je odlučio da i rovit, zbog povrede skočnog zgloba, pomogne saigračima u borbi za prve bodove u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari