Iz mirovne misije u Libanu juče se vratilo 130 pripadnika Vojske Srbije koje su na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ sačekali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković. U avion kojim su se vratili odmah se ukrcalo 130 novih pripadnika VS koji su otputovali u Liban kao njihova zamena.

– Srbija je izvoznik mira jer se pored ostalog iz godine u godinu povećava broj naših vojnika i oficira u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Ove godine imamo 500 vojnika i oficira Vojske Srbije koji su angažovani u mirovnim misijama širom sveta, a naredne godine njihov broj biće povećan na 650 – rekao je ministar Gašić i dodao da se ovaj kontingent vojnika iz Libana vratio „sa najvišim ocenama za najkompleksnije zadatke u mirovnoj misiji“.

Za pripadnike pešadijske čete 21 pešadijskog bataljona 2. brigade Kopnene vojske, koji su u Libanu u okviru multinacionalne operacije Unifil bili angažovani šest meseci, sa zadatkom da „pokrivaju“ liniju razgraničenja između Izraela i Libana i pružaju pomoć lokalnom stanovništvu, priređen je svečani doček. Dočeku je pored ostalih prisustvovao i veteran mirovnih snaga Živojin Dinić, koji je učestvovao u mirovnoj misiji UN na Sinaju još daleke 1959. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari