Neizvesna sudbina dečaka povređenog u požaru 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan pre 80 godina list „Pravda“ piše o neizvesnoj sudbini požarevačkog dečaka Tome, dok list „Vreme“ donosi priču o nesrećnoj ljubavi lepe činovnice.

Trogodišnji Tomislav Ilić povređen je u požaru koji je zahvatio njegov porodični dom. Zahvaljujući lekaru Banovinske bolnice dečaku je spasen život.

„Rane su bile teške, povrede skoro smrtonosne. Ipak šef hirurškog odeljenja, g. dr. Vojislav Popović, uložio je sav trud da malog bolesnika otrgne iz čeljusti smrti“, piše Pravda.

Neizvesna sudbina dečaka povređenog u požaru 2
Foto:screenshot/
digitalna.nb.rs

Tokom operacije dečak je izgubio ruku a zatim i dom, kako je njegov otac bio isuviše siromašan da bi se starao o njemu.

„Njegov otac, puki siromah, odgovara upravi bolnice kako svog sinčića osakaćenog, bez leve ruke, ne može uzeti. I tako je nesrećni Tomislav postao bolničko dete“, piše Pravda

Kada je, godinu dana nakon povrede, novinar Pravde obišao dečaka pisao je o njegovoj zadivljujućoj inteligenciji.

„Prirodna inteligencija, kojom raspolaže ovaj dečak jeste glavna garantija za njegov budući uspeh u životu“, piše Pravda.

Celo izdanje čitajte na sajtu Narodne biblioteke.

„Bilo je tek sedam časova. Bunovna lica izvirivala su na vrata i prozore. Niko nije znao šta se događa. Iznenada je nastojnica zgrade sletela sa trećeg sprata. Vikala je glasno: ‘Upomoć, otrovala se gospodjica Kambić'“, prenosi list Vreme.

Nesrećna gospođica Kambić pokušala je da izvrši samoubistvo zbog neuzvraćene ljubavi.

„Već dugo se borim sama sa svojim brigama. Materijalno sam potpuno obezbeđena ali mi nesrećna ljubav ne daje mira“, objasnila je lepa

Neizvesna sudbina dečaka povređenog u požaru 3
Foto:screenshot/
digitalna.nb.rs

činovnica.

Kasnije se saznalo da je gospođica već jedanput pokušala da oduzme sebi život zbog nesrećne ljubavi.

Celo izdanje čitajte na sajtu Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari