Neizvesnost pred završetak predsedničkih izbora u SAD 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

List Vreme je pre 40 godina na današnji dan izveštavao o poslednjim nedeljama predizbornih kampanja u Sjedinjenim Državama. List Pravda istog dana piše o autoportretima slavnih umetnika.

Američki predsednički izbori se bliže kraju i kampanje su dotigle svoj vrhunac, navodi list Vreme. Dve američke partije organizuju sve više zborova na kojima se pojavljuje veliki broj govornika.

Republikanska partija je aktivnija u organizaciji zborova na kojima kandidat g. Vilki često govori, dok su umesto demokratskog kandidata aktivniji mesni odmori te partije.

Neizvesnost pred završetak predsedničkih izbora u SAD 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

G. Vilki je na putu za Njujork nakon posete državama na zapadu tokom koje je održao nekoliko zborova. Na njima se posebno kritički osvrnuo na svog protivnika G. Ruzvelta i, kako kaže, njegovu svesnu odluku vođenja zemlje u rat. G. Ruzvelt se posvetio nepolitičkim govorima u tom periodu.

Atmosfera na Vol Stritu takođe je pogođena predizbornom klimom. Kursevi su danas bili na najvišem nivou od maja ove godine.

Kod stanovništa je primetno veliko interesovanje za izbore. Oni su u drugi plan stavili sve ostale međunarodne probleme i krize, iako ih ne posmatraju kao dva odvojena problema.

Izborne kampanje bazirane su na spoljno-političkim pitanjima što je stanje unutrašnje politike stavilo u senku.

Još uvek ne postoje realni znaci koji ukazuju na epilog izbora. Bez obzira na to koji kandidat odnese pobedu, Kordel Hal ostaće na poziciji ministra inostranih dela.

Celokupno izdanje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

U čovekovoj je prirodi da oseća potrebu za tim da sebe pohvali pre nego što drugi to učine. Među velikanima umetnosti slikari se ističu u ovoj praksi, navodi u svom prilogu list Pravda.

Tako je italijanski slikar Tintoreto skoro svake godine pravio po jedan autoportret. Nemački slikar Direr ih je takođe slikao i na njima se često simbolički prikazivao. Na jednom od portreta prikazan je kao Isus Hrist.

Neizvesnost pred završetak predsedničkih izbora u SAD 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Leonardo da Vinči je svojim učenicima govorio da svakog dana pre rada uzimaju ogledalo u ruke jer je ono “najveći učitelj na svetu”. On je u svojim starijim godina naslikao nekoliko uspešnih autoportreta.

Rembrant je rekorder na ovom polju. Kroz svoju karijeru naslikao je preko stotinu autoportreta.

Svaki od njih bio je rađen u drugačijem stilu i drugim bojama.

“Svaki moj noviji autoportret odaje mi po neku novu tajnu o meni!”, često je govorio.

Rembrant je tvrdio da u slikarstvu traži istinu života, pa je tako bio i protivnik ulepšavanja istine i stvarnosti. On je živeo u doba strasnog realizma i baroka i nije ga oduševljavalo slikanje anđeoskih tipova ljudi.

Taj stil primetan je u radovima Ticijana i Rafaela.

Muzeji i privatne zbirke i danas izlažu autoportrete velikih slikara.

Celokupno izdanje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari