Nekadašnja saradnja dveju velikih sila 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre 80 godina, list Vreme je pisao o politici francusko-nemačke saradnje, dok je list Pravda pisao novim bombarderima američkog vazduhoplovstva.

Prema pisanju lista Vreme, očekivala se nova faza pregovora koji je trebao da utvrdi modalitete francusko-nemačke saradnje, o kojoj je trebalo da raspravlja gospodin Laval.

Nekadašnja saradnja dveju velikih sila 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Međunarodno javno mnjenje je obraćalo veliku pažnju na ovu politiku saradnje između Francuske i Nemačke, jer je ista predstavljala jedinu istinu za ove dve zemlje, plus je ona naišla i na dobar prijem u političkim krugovima širokih narodnih masa.

Kako bi se čovek uverio u neophodnu potrebu te politike saradnje, dovoljno je da razmisli o veličini francuskog poraza, ali i o ograničenim mogućnostima za obnovu Francuske i njene vojne moći.

Maršal Peten, koji je predstavljao jedinu nadu za obnovu Francuske, je o ovoj saradnji rekao da mora biti „iskrena“, i da svaka agresivna misao mora da „otpadne“.

U ovoj zemlji, zaključenje mira je bilo moguće samo kada se evropski rat potpuno završi, i kada se sve sile pojave u novom međunarodnom poretku.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Na današnji dan, list Pravda je pisao o isporuci nove vrste bombardera, ogromnih konstrukcija.

Nekadašnja saradnja dveju velikih sila 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Kako se navodi u tekstu, gorepomenuti bombarderi su služili za daleka strategijska bombardovanja, i mogli su da prelete put od Njujorka do Londona, u oba pravca – bez sletanja, ali i da ponesu veliku količinu bombi.

Vazdušna udaljenost Njujork – London u jednom pravcu iznosi preko 5.500 kilometara.

Navedene bombardere je gradio američki vazduhoplovni trast, koji je preuzeo i izradu raznih tipova vozila potrebnih za suvozemno, ali i za pomorsko vazduhoplovstvo.

Ovaj američki vaduhoplovni trast je dobio i zadatak da napravi lovački avion, koji je karakterističan po tome što se njegova gradnja držala u najvećoj tajnosti.

Jedino što se o tom lovačkom avionu znalo je, da će biti napravljen od materijala – metala koji ne može probiti mitraljesko zrno.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari