Ruski gigant došao je u Beograd kada mu vreme nije. Srpski šampion još uvek nije složio sve kockice, a one sa „finansijskim nijansama“ čak nije ni pronašao da bi uopšte počeo da slaže pobednički mozaik. U takvim, nedefinisanim okolnostima, košarkaši Partizana mt:s pokušaće večeras da u duelu sa CSKA (20.45) nadvise trenutne mogućnosti i da u 2. kolu Evrolige pred svojom publikom naprave veliko čudo.


Etore Mesina, povratnik na klupu CSKA, odlučio je da ove sezone Krstiću i Teodosiću priključi Ercega i Micova. Ekipa još uvek nije uigrana, a Mesina će morati da pronađe rešenje kako bi na adekvatan način uklopio brojne zvezde, što neće biti nimalo lako. Svako od njih: Džekson, Vims, Nikolas, zatim reprezentativci Rusije, kao i srpski internacionalci, navikli su na određeni prostor i slobodu u igri, dok je italijanski stručnjak poznat po velikoj disciplini i po tome što ne trpi preteranu dozu improvizacije.

– Moja epizoda u CSKA je bila dosta loša. Bez obzira na to osećanja mi se nisu promenila niti način razmišljanja. Rusofil sam i simpatije prema moskovskom timu se nisu izmenile. Nema sumnje da ću imati dodatni motiv da dobijemo CSKA. Čovek mora da nauči da prašta i da neutrališe osećaj mržnje. U sinergiji sa publikom često smo u stanju da pružimo i više od maksimuma i da napravimo čudo. CSKA sa stabilnim budžetom, timom i dokazanim trenerom sigurno ima kvalitet da osvoji Evroligu, u kojoj za razliku od prošle sezone neće biti izrazitog favorita – pohvalio je Duško Vujošević večerašnjeg rivala.

Partizan večeras šansu može potražiti u činjenici da gosti nisu uigrani, da nemaju jasnu hemiju u igri i da novajlije Džekson, Vims i Nikolas još uvek ne ispunjavaju sve neophodne zadatke u odbrani, dok u napadu često iskaču iz sistema. Krstić će i ove sezone sigurno biti nosilac igre u reketu, a Erceg je za sada najprijatnije iznenađenje, s obzirom na to da se u konkurenciji Krijape i Vornceviča nametnuo kao važnije rešenje na mestu četvorke. Micov je na dobrom putu da se izbori za pristojnu minutažu i prostor u igri u rotaciji spoljnih košarkaša, dok će Teodosić morati mnogo da popravi igru u odbrani kako ga Džekson i Ponkrašov ne bi istisnuli sa mesta startnog pleja.

– Naš tim je veoma mlad, a projekat, koji je od nacionalnog interesa, mogao bi da se realizuje u narednim godinama. Važno je da se ovim mladićima, koji su po potencijalu u ravni generacije Vlade Divca, obezbedi kontinuitet. Svima će biti potrebno veliko strpljenje, a ukoliko se ono izgubi, to vam je kao da ste pamet zaboravili. Ne piše nam se dobro, imamo velikih finansijskih problema, a država je rešila da pomogne jednom timu iz Beograda, koji nije Partizan i ekipi iz unutrašnjosti u ime decentralizacije. Ne znam da li bih radio ovaj Sizifov posao da nisu u pitanju sjajni navijači i ova izuzetno perspektivna generacija. Mislim da je Evroliga novim pravilima ozbiljno oštetila klupsku košarku u Srbiji, jer je omogućila da jedino iz ABA lige dva kluba idu direktno, a jedan tim u kvalifikacije elitnog takmičenja – zaključio je trener Partizana, uz napomenu da će roviti Gagić i Tomas biti u sastavu.

Utakmica kola

Večerašnji meč između Partizana mt:s i CSKA proglašen je za utakmicu kola u Evroligi.

– To je samo dokaz da ljudi iz Evrolige cene ono što radimo, naše navijače, ambijent na utakmicama. Nisam iznenađen tim potezom i svakako da mi je drago – ponosan je trener Partizana.

Lučić počastvovan ulogom kapitena

– Veliki je motiv, ali i čast biti kapiten Partizana. U ovom sastavu generacijske razlike nisu velike. U građenju atmosfere i ambijenta učestvuju svi igrači. Nadam se da ćemo izrazitom motivacijom i velikom energijom otežati ekipi CSKA da ulogu favorita dokaže na parketu – naveo je Vladimir Lučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari