Izgradnja memorijalnog centra na mestu nacističkog logora Sajmište u Beogradu još nije počela, a to mesto stradanja za hiljade Jevreja, Srba i Roma vremenom je dobilo namenu kakvu takva mesta nigde u Evropi nemaju. Predstavnici jevrejske zajednice optužuju državu za nemar, dok Veran Matić, direktor RTV B92, medijske kuće koja je koinicijator izgradnje memorijalnog centra, ipak očekuje da će Sajmište dobiti odgovarajuće mesto u kulturnom i edukativnom prostoru Beograda.

– Kao predstavnik državne delegacije za sećanje i edukaciju o holokaustu govorio sam u mnogim evropskim gradovima o tome da je Srbija verovatno jedina evropska država koja nema memorijalni centar posvećen holokaustu. Država jednostavno nema sluha za taj problem. Ministarstvo kulture u čijoj je nadležnosti izgradnja i druga ministarstva imaju izuzetno lošu koordinaciju. Nemam razumevanja za takvo ponašanje države – kaže za Danas Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Lokacija na kojoj se nalazio nacistički logor Sajmište je veoma skupa i pogodna za izgradnju poslovnog prostora, navodi Nećak, i dodaje da je veoma teško pobediti u tako neravnopravnoj borbi u kojoj dominiraju ekonomski razlozi.

Nećak ističe da je povodom zastoja u planiranju izgradnje memorijalnog centra zahtevao da se sastane s gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, ali da do toga nikada nije došlo.

Fondacija B92 pokrenula je inicijativu da se na mestu na kome je bio logor što pre ozvaniči Memorijalni centar Staro sajmište. Zamišljeno je da zgrade koje su bile deo originalnog naselja Sajma, izgrađenog 1937, postanu deo velikog memorijalno-edukativnog kompleksa u kojem će se kroz stalne postavke rekonstruisati istorija holokausta i genocida u Srbiji, ali i zabeležiti arhitektonska vrednost Sajmišta.

Veran Matić, direktor B92, kaže za Danas da kada je rečo samom projektu nema nekog značajnijeg pomaka, ali da je angažovan arhitekta Daniel Libenskid, koji je radio na brojnim projektima u vezi s holokaustom, i da je on predložio da se raspiše međunarodni konkurs za arhitektonsko rešenje memorijalnog centra.

– Predsednik Republike Boris Tadić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas razumeju potrebu da se na mestu logora izgradi memorijalni centar, kao što su svi saglasni da bi on trebalo da bude namenjen budućim generacijama – ističe Matić. On naglašava da će „dodatno pogonsko gorivo za ubrzanje“ inicijative biti i dokumentarni film koji je upravo završen u produkciji B92 i koji bi uskoro trebalo da bude prikazan. Matić očekuje da bi ovaj film mogao da uđe u program nastave građanskog vaspitanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari