Opština Bojnik, jedna od najnerazvijenijih sredina u Republici, trebalo bi da smanji činovnički aparat za tridesetak radnika, ali ako je suditi po sadašnjem interesovanju zaposlenih u opštinskoj administraciji, to se ni približno neće dogoditi.

– Koliko je meni poznato kao sekretaru SO, niko se nije izjasnio da hoće dobrovoljno, uz otpremninu, koju obezbeđuje Vlada Srbije, ali i lokalna samouprava, da napusti radno mesto – kaže Jovica Aranđelović, sekretar SO Bojnik.

Sudeći po prvim, ali nepotpunim podacima, zainteresovanost činovnika da napuste sigurno mesto u opštinskoj administraciji veoma je skromno i u drugim sredinama Jablaničkog okruga, pa se može reći, bez preterivanja, da će ova akcija, bar na jugu Srbije, doživeti totalni krah!

– U našem kraju, a verujem da je i drugde slična situacija, pravnici i ekonomisti, ali i drugi radnici sa fakultetskom diplomom, imaju platu tridesetak hiljada dinara. To je malo, ali su ovde ljudi skromni i time se zadovoljavaju, jer je poznato da ima mnogo nezaposlenih koji traže bilo kakav posao – podseća Aranđelović.

Jedan od razloga što malo ko želi da ostavi posao u lokalnoj samoupravi je svakako nepovoljno okruženje, a početak samostalnog biznisa veliki je izazov, a često i nemoguća misija.

U opštini Bojnik, za manje od godinu dana, na vlasti se promenilo više koalicija, a trojica predsednika SO imaju pravo da iz budžeta dobijaju nadoknadu, odnosno platu, narednih šest meseci, što će ionako tanku opštinsku kasu još više opteretiti.

Nebojša Nenadović, predsednik opštine Bojnik, nada se da će i u ovim teškim vremenima doći investitori u pustorečki kraj. Pored besplatnih lokacija za gradnju pogona, nude se i druge pogodnosti, a jedini uslov je zaposlenje određenog broja radnika.

– Neke naše ideje realizovaćemo i uz pomoćNIP- a, ali to neće biti dovoljno da se reše brojni problemi – ističe Nenadović.

Među deset programa koje je Bojnik kandidovao kod NIP-a, odobrena su dva u vrednosti od 38 miliona dinara. Trebalo bi, između ostalog, da se reši vodosnabdevanje za oko 1.000 domaćinstava, sagradi most i deo puta u dužini od 800 metara. U Bojniku se nadaju da će ta sredstva zaista i dobiti. Ranijih godina, neki dobri planovi nisu ni ostvareni, a delimični krivac je ovdašnja lokalna samouprava, jer su svađe postale deo svakodnevne slike, a briga o razvoju bila je u drugom planu.

Sunovrat privrede

Privreda Bojnika doživljava dramatične dane, jer gotovo nijadan kolektiv ne radi. Privatizacija je loše obavljena, a zbog propasti fabrika, stotinu radnika ostalo je bez posla. Opština Bojnik se prostire na 264 kvadratna kilometa, ima 36 naselja, a pored poljoprivrede, svoju šansu vide u razvoju turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari