Nikola Lunić o eskalaciji krize na Kosovu: Mir se ne brani barikadama i haubicama, već spoljnom politikom 1Foto: Nikola Lunić

Sa barikadama na Kosovu i vojskom i policijom u stanju povišene borbe gotovosti nameće se utisak da je eskalacija krize na Kosovu samo pitanje vremena.

Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike, međutim, smatra da je malo verovatna eskalacija koja bi uključivala angažovanje Vojske Srbije.

– Međunarodna zajednica ne može dozvoliti nikakvu vrstu sukoba u Evropi koja bi diversifikovala njihovu posvećenost svim implikacijama rata u Ukrajini. To ne znači da pojedinačni bezbednosni incidenti nisu mogući koji kao posledicu mogu imati povećanje prisustva NATO na KiM i u regionu Zapadnog Balkana, ističe Lunić.

Podsetimo, misija KFOR-a na Kosovo je došla nakon potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine. Sporazum kojim je okončano bombardovanje SR Jugoslavije, kao i sukob na Kosovu, predvideo je povlačenje jugoslovenske vojske i policije iz pokrajine, kao i rasformiranje Oslobodilačke vojske Kosova. Istovremeno, sporazum je predstavljao pravnu osnovu za slanje misije KFOR-a koja je preuzela odgovornost za osiguravanje bezbednosti.

Lunić napominje da je po sporazumu slanje naših snaga na Kosovo moguće, ali da u aktuelnom geopolitičkom kontekstu nije realno.

– Misija KFOR pod mandatom Saveta bezbednosti UN-a ultimativno mora pokazati sposobnost da obezbedi mir i stabilnost, čak i po cenu borbenog angažovanja. Zato je od krucijalne važnosti naša bliska saradnja sa NATO kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi koji bi mogli dovesti do tenzija. Tokom predstojećih sveobuhvatnih pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, trebala bi se posvetiti pažnja i bezbednosnom aneksu jednog takvog sporazuma. Takav dogovor bi dao okvir budućim sposobnostima i multietičnosti vojnih ambicija Prištine, ali bi mogao definisati i prihvatljiv nivo povratka naših snaga u okviru odobrenih zadataka kontigenta, navodi Lunić.

Imajući u vidu da je Kumanovskim sporazumom okončan ratni sukob, Lunić naglašava da bi u hipotetičkom scenariju u kojem bi Srbija prekršila njegove odredbe, bilo logično očekivati da pojedine zemlje NATO zahtevaju borbeno angažovanje protiv snaga Vojske Srbije i donosioca takvih političkih odluka.

– Zato treba naglasiti da se mir i stabilnost, kao i državni interesi, ne mogu ostvariti ni barikadama ni haubicama, već isključivo spoljnom politikom. I koliko god nam smešno izgledao narativ Prištine o “Wagner barikadama”, ne treba ga zanemariti. Zato nam u ovakvom osetljivom geopolitičkom kontekstu, Ministarstvo spoljnih poslova ne treba predstavljati partijski plen, već strategijski resurs za kreiranje pouzdanih savezništava i bezbednosnog okruženja. Optimalan put za to je očito harmonizacija spoljne politike sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i napuštanje virtuelnog koncepta vojne neutralnosti, čak i po cenu pada političkih rejtinga resornih ministara, kaže Lunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari