Nema ništa od formiranja nezavisne komisije za istragu o nestalim bebama. Vlada nas je izigrala – kategoričan je Goran Filipović iz Beogradske grupe roditelja. On objašnjava da su predstavnici vlasti, mimo znanja roditelja koji sumnjaju da su im bebe ukradene u porodilištu, Komitetu ministara Saveta Evrope poslali revidirani akcioni plan, tražeći produženje roka za rešavanje spornih slučajeva i nudeći sopstveno rešenje.

– Akcioni plan nam je predstavljen prošle sedmice, na poslednjem sastanku sa predstavnicima nadležnih ministarstava. Sem roditelja, tu su bili i advokati i nevladine organizacije. Tražili su naše mišljenje i izrazili želju da učestvujemo u radu nezavisne komisije, što smo mi kategorički odbili – naglašava Filipović za Danas. On objašnjava da je problem u tome što se Akcionim planom i predloženim merama nigde ne pominje retroaktivnost, te bi mnogi roditelji bili uskraćeni za pravo na istragu.

– Modelom zakona koji je izradila profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić sa svojim timom, predviđeno je rešavanje svih spornih slučajeva u proteklih 40 godina. Predstavnici vlasti odbili su da razmotre taj zakon, i predvideli druge mere i donošenje novih akata, koji nemaju vremensku odredbu – kaže Filipović. On dodaje da prema važećim zakonima Srbije, istraga u ovakvim slučajevima zastareva nakon 10 godina.

– Samim tim, više od 90 odsto roditelja ne bi bilo uključeno u istragu. Predstavnici Vlade su podržali formiranje nezavisne komisije, ali pod ovakvim uslovima mi ne želimo da učestvujemo u njenom radu. To su odbile i nevladine organizacije, kao i ombudsman i poverenik za informacije od javnog značaja – ističe Filipović.

Podsetimo, država Srbija je, po presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, do 9. septembra ove godine trebalo da obezbedi naknade za roditelje nestalih beba i reši sporne slučajeve. Vlada je od Komiteta ministara Saveta Evrope tražila i dobila produženje roka do 9. decembra. U protekla dva meseca predstavnici resornih ministarstava – unutrašnjih poslova, pravde i zdravlja, imali su nekoliko sastanaka sa roditeljima kako bi pronašli kompromisno rešenje za slučaj koji potresa Srbiju decenijama unazad.

Vlada ne odustaje od formiranja nezavisne komisije, niti od nastavka razgovora sa roditeljima.

– Ići ćemo na pregovore jer želimo da saznamo istinu o našoj deci. To nam je najbitnije. Ali u radu komisije pod ovakvim uslovima nećemo učestvovati. Ona sigurno neće biti „nezavisna“, ako je budu činili samo predstavnici vlasti – zaključuje Filipović.

Obaveza Srbije

Formiranje komisije je, inače, jedna je od obaveza Srbije prema presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Zorica Jovanović protiv Srbije“. U toj presudi, od 5. marta 2013. godine, sud je utvrdio da je Srbija povredila pravo na privatnost i porodični život Zorice Jovanović, koja je predstavku podnela zbog sumnje da njen sin nije umro u porodilištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.