Nova Crnja ostaje bez stanovništva: Stopa mortaliteta 18,5 odsto 1privatna arhiva

Opština Nova Crnja sa manje od 9.000 stanovnika, koji su sve stariji, a žive sve kraće u odnosu na ostale opštine, nalazi se pred izazovom kako organizovati zdravstveni sistem.

Do kraja oktobra u Novoj Crnji, maloj srednjebanatskoj opštini, u toku je rasprava o Planu javnog zdravlja, koji bi trebalo da utvrdi smernice razvoja zdravstvenog sistema u narednih pet godina.

Planirati razvoj javnog zdravlja u opštini koja iz godine u godinu ima sve manje stanovnika, koji su pritom sve stariji, neće biti lako.

Prema projekciji koju je nedavno objavio Institut za javno zdravlje Srbije, u opštini Nova Crnja živi 8. 900 stanovnika. Iz godine u godinu, sve ih ja manje a pritom su sve stariji. Prosečna starost stanovnika opštine iznosi 43,07 godina.

Očekivano trajanje života na rođenju je jedan od najboljih pokazatelja zdravstvenog stanja stanovništva. U Novoj Crnji, očekivano trajanje života živorođene muške dece je 68,9  a ženske 75,6 godine. Prema dostupnim podacima, očekivano trajanje života u Srbiji iznosi 72,3 godine za muško i 77,3 godine za žensko stanovništvo.

Mlado i radno sposobno stanovništvo odlazi u veća mesta radi zaposlenja dok u opštini Nova Crnja ostaje starije stanovništvo, koje neminovno za sobom povlači i veći broj obolelih.

Stopa mortaliteta u opštini Nova Crnja u 2019. godini iznosila je 18,5 odsto. Ta je stopa viša i u odnosu na Srednjebanatski okrug i Vojvodinu za nekoliko procenata.

Od 3.886 domaćinstava, najveći je broj sa jednim članom, potom slede dvočlana domaćinstva i tek na trećem mestu su tročlana domaćinstva Više od polovine porodica sa decom imaju samo jedno dete a tek sedam odsto ima troje dece.

Briga  o zdravlju stanovništva ove male a sve starije opštine poverena je domu zdravlja, koji nema organizovanu specijalističku službu, pa sav teret pada na lekare opšte prakse.

Sugestije i primedbe na plan mogu se dostaviti do 31. oktobra a za taj datum zakazana je javna rasprava u zgradi skupštine opštine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari