Novinarke protiv nasilja prema ženama zahtevaju prestanak govora mržnje i pritisaka na novinarke 1Foto: Stanislav Milojković

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama apelovala je danas na državne organe da savesno i bez politizacije obavljaju svoj posao, a građane na solidarnost u borbi protiv govora mržnje i pritisaka na novinarke.

Grupa novinarki, ocenila je da se u poslednjih nekoliko meseci javni govor u Srbiji pretvorio u ring u kome su glavna sredstva govor mržnje prema ženama, seksistički komentari i omalovažavanje žena, a posebno novinarki.

Ukazale su na pisanje portala Istraga i pozvale na bojkot tog i drugih portala, čija je namera napad na kritički orijentisane i društveno angažovane novinarke.

Na portalu Istraga, na kome nema nikakvih informacija o tome ko ga uređuje, do sada su objavljena tri teksta kroz koja se novinarke Hana Adrović, Jovana Gligorijević i Dragana Pećo pokušavaju diskreditovati i osramotiti, pretencioznim izvlačenjem činjenica iz konteksta i objavljivanjem detalja iz privatnih života, navela je grupa Novinarki protiv nasilja prema ženama.

One su zatražile da se na portalu Istraga više ne pojavi ni jedno ime „nepodobnih“ novinarki i da se sporan sadržaj ukloni.

„Zahtevamo od državnih organa da savesno i bez politizacije rade svoj posao i poštuju antidiskriminacione i druge zakone Republike Srbije. S tim u vezi, zahtevamo sankcije za linč žena i novinarki koji postaje konstanta u političkom prepucavanju“, poručila je grupa novinarki.

Dodale su i da pozdravljaju svaku javnu osudu govora mržnje, ali da ona ne sme da bude selektivna.

„Državne institucije imaju zakonske mogućnosti da sankcionišu ovakav govor, bez obzira na to da li dolazi od strane funkcionera vladajuće partije, ili bilo kog građanina, politički aktivnog ili ne. Zahtevamo da ih iskoriste“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.