Dom zdravlja „Novi Sad“ u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine učestvovaće u obeležavanju Svetskog dana srca akcijom u Merkatoru, gde će danas od 17 do 19 časova zainteresovanim građanima meriti pritisak, telesnu težinu, količinu ugljen- monoksida u izdahu aparatom „smokerlyser“, kao i deliti savete o zdravom načinu života.


Ovogodišnja akcija pod nazivom „U srcu zdravlja“ usmerena je na stvaranje zdravog okruženja koje bi omogućilo ljudima da naprave pozitivne promene koje mogu da smanje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, naglašavajući značaj zdravih stilova života, kao i značaj prevencije faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama.

Svake godine u svetu od bolesti srca i krvnih sudova umire više od 17 miliona ljudi, što je svaki treći umrli stanovnik, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Bolesti srca i krvnih sudova sa učešćem od 54,3 odsto u svim uzrocima smrti vodeći su uzrok umiranja u AP Vojvodini u 2012. godini. Procenjuje se da se gotovo 80 odsto prevremene smrtnosti može sprečiti kontrolom nekoliko glavnih faktora rizika kao što su pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari