Povodom obeležavanja četiri decenije od osnivanja Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz), održana je svečana akademija, na kojoj su brojni predstavnici institucija, stvaraoci ovog teatra i zaslužni glumci dobili zahvalnice za doprinos u radu i razvoju Novosadskog pozorišta.

Svečanom akademijom, na kojoj su mladi glumci Akademije umetnosti u Novom Sadu imali priliku da pokažu svoja znanja i umeća, obeležen je dan kada je počeo sa radom Ujvideki sinhaz, nastao 1974. godine sa idejom da pomogne u očuvanju kulturnog identiteta Mađara u Vojvodini. Adresa u Jovana Subotića 3-5 vrlo brzo postala je, međutim, mesto na kojem su rasle neke mnogo ozbiljnije i kompleksnije pozorišne priče. Vremenom je ovo pozorište uspelo da postane ne samo mesto okupljanja mađarske elite nego je i prevazišlo te okvire, tako da danas slovi za jedno od najrelevantnijih pozorišnih adresa u Srbiji i regionu.

Potvrdu da je njegova prepoznatljivost prešla okvire gradskog pozorišta potvrdilo je i prisustvo ministra za kulturu i javno informisanje Vlade Republike Srbije Ivana Tasovca i potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Slaviše Grujića, koji je u ime resornog sekretarijata primio zahvalnicu za veliku podršku, koja se godinama pruža ovom pozorištu. Među brojnim zvanicama zahvalnicu je primio i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada zadužen za kulturu Vanja Vučenović, kao i predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice Tamaš Korhec. Zahvalnice su uručene brojnim kolegama iz drugih vojvođanskih pozorišta za podršku u saradnji, mnogim medijskim kućama, kao i udruženjima dramskih umetnika kako Vojvodine, tako i Srbije.

Direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel ovom prilikom se zahvalio brojnim gostima, prijateljima teatra, naglasivši da je ovo veče namenjeno zahvalnosti u podršci bez koje bi se teško nastavilo sa radom.

Ministar Tasovac čestitajući jubilej istakao je da je Novosadsko pozorište ozbiljna i kvalitetna institucija koja ima konstantu.

– Adresa u Ulici Jovana Subotića i izvan Novog Sada znači da pričamo o ozbiljnom i kvalitetnom pozorištu i zato je večeras ogromna čast, zadovoljstvo i privilegija biti ispred vas i sa vama. Kao dete iz glumačke porodice, proveo sam detinjstvo iza pozorišnih kulisa i znam da glumci retko kada iz pozorišta odlaze, oni samo povremeno odu kući – prisećao se Ivan Tasovac i nadovezao da „je to tako oduvek bilo i verovatno će i biti, jer je u pitanju jedna magija pozorišta koja traje i na ovoj adresi, zbog čega je njegovo postojanje važno ne samo za ovaj grad ili za mađarsku nacionalnu zajednicu već i za Srbiju“, rekao je u svom izlaganju ministar Tasovac.

Slaviša Grujić je primajući zahvalnicu istakao da ona ide u pogrešnom smeru, jer bi „svi mi trebalo da se zahvalimo Ujvideki sinhazu na postojanju i istrajnosti, koja traje“.

– Jedno malo nacionalno pozorište preraslo je svoje prvobitne namene i postalo prepoznatljivo i izvan naših granica, zahvaljujući posebnim stilom izvođenja predstava, radom i disciplinom, čemu u prilog ide i činjenica da je ove godine na Sterijinom pozorju osvojilo nagradu za predstavu „Neoplanta“. Zbog svega toga vam želim uspeh u daljem radu sa željom da nastavite da plenite dobrim i kvalitetnim predstavama – zaključio je Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari