"Od nikuda ka nigde": Zašto sagovornici Danasa tvrde da je trasa metroa problematična? 1Foto: FoNet/Danas

Gradski menadžer Beograda Miroslav Čučković izjavio je da će zbog izgradnje Beogradskog metroa biti uklonjen Tržni centar „Staklenac“ na Trgu Republike u centru grada, kao i oko 80 kuća, što je izazvalo negodovenje dela javnosti.

Sagovornici Danasa smatraju da je problem sa metroom pre svega njegova trasa koja, kako kažu, vodi od nikuda ka nigde, te će i najavljeni radovi voditi ka daljem devastiranju glavnog grada.

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu, ističe za Danas da je tržni centar „Staklenac“ od starta bio predviđen kao privremeni objekat i da nije sporno da se on sa okolnim zgrada ukloni, radi izgradnje metro stanice „Trg Republike“.

– Nadam se samo da će vlasnici objekata biti pošteno obeštećeni i sve to treba ispratiti. Međutim, u vezi sa ovim postoje dve ozbiljne i suštinske primedbe. Prva je da je ogroman propust to što metro stanica na Trgu Trpublike nije ukrštajuća, odnosno što se tu, u istinskom centru grada, ne seku obe linije metroa. Druga primedba je ta što će stanica morati da bude na preko 30 metara dubine, jer će metro tu dolaziti sa stanice „Savski trg“, koja je planairana dosta nisko zbog prirodne kote i podzemnih voda – ukazuje Jovanović.

On dodaje da to znači da će stanica „Trg Republike“ biti i manje funkcionalna i skuplja nego što je to bilo predviđeno u konceptu linija koji je podržao CLS.

– Na ova pitanja treba da odgovori i položi račune gradski menadžer, a ne da nas zamajava trivijalnim i opšte poznatim informacijama – ističe naš sagovornik.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, Čučkovićevu najavu vidi kao nastavak rušilačkog pohoda aktuelne vlasti na Beograd.

– Problematična trasa metroa koju su pravili, koja vodi od ničega do nigde, napraviće masu novih problema, tako da ćemo mi tek imati prilike da vidimo šta će se još sve rušiti i prevrtati po gradu, kako bi oni ostvarili svoje besmislene projekte – navodi Veselinović.

Filip Tatalović, odbornik DS u Skupštini Beograda, kaže da je „Staklenac“ svakako bio izgrađen kao privremeni objekat, tako da ne vidi naročiti problem sa njegovim uklanjanjem.

– Sa druge strane, gradske vlasti ne uspevaju da reše ni mnogo manje probleme nego što je „uklanjanje oko 80 kuća“ tako da imam određenu rezervu prema takvim planovima. Niko ne spori da je Beogradu potreban metro, ali je potpuno neracionalno počinjati izgradnju sa lokacije na kojoj bukvalno ne postoji naselje, i praviti trasu koja ni na koji način neće rasteretiti najopterećenije saobraćajnice. Umesto toga bi prioritet morao da se da trasi koja bi zapravo pomogla Beograđanima tako što bi smanjila gužve i poboljšala kvalitet gradskog prevoza. Kad bi tako razmišljali, možda ne bi ni morali da „ruše oko 80 kuća“ – poručuje Tatalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari