Iako je do početka Evropskog prvenstva u Litvaniji (31.08 – 18.09) ostalo više od dva meseca, tlo u ovoj baltičkoj zemlji već sada ozbiljno podrhtava. Država koja je iznedrila jednog Arvidasa Sabonisa i Šarunasa Marčuljonisa, poznata po odličnoj školi košarke, uskoro će postati epicentar svih važnijih dešavanja u igri pod obručima.

Budući da će finalisti predstojećeg takmičenja na Starom kontinentu obezbediti ulaznice za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, a timovi od trećeg do šestog mesta učešće u dodatnim kvalifikacijama, svi matični savezi potrudili su se da oforme najkvalitetnije selekcije. Imena poput Dirka Novickog, Paula Gasola, Rudija Fernandeza, Tonija Parkera, Borisa Dijaa, Žoakima Noe, Nenada Krstića najbolji su dokaz težine zadatka onim reprezentacijama koje imaju kvalitet da se popnu na pobedničko postolje.

– Naredno Evropsko prvenstvo biće izuzetno naporno. Trajaće tri nedelje zbog učešća 24 reprezentacije. Pokušaćemo da u fizičkom smislu budemo najspremnija reprezentacija, što bi trebalo da bude naša prednost u odnosu na ostale selekcije. Zbog činjenice da će prvenstvo u Litvaniji biti kvalifikacijsko za Olimpijske igre u Londonu, većina igrača iz NBA lige najavilo je svoje učešće tako da će konkurencija biti izuzetna – istakao je Dušan Ivković, selektor reprezentacije Srbije.

MVP finala NBA lige i vedeta Dalasa Dirk Novicki poznat je po izuzetnom odnosu prema nacionalnom dresu. Od 1999. godine i debija za selekciju Nemačke propustio je samo dva takmičenja iz objektivnih razloga (povreda i zamor). Njegovo kućno vaspitanje i sportski dignitet morali bi da budu pravi primer svim srpskim „zvezdicama“ koje čim pređu „veliku baru“ pomisle da su postali igrači. Većina njih razmišlja o ličnom interesu i samo u tom kontekstu i posmatraju učešće u reprezentaciji. Izmišljali su razne izgovore: pitanje osiguranja, novog ugovora, „lok-auta“, napornih reprezentativnih priprema, visinu tona u selektorovom glasu ne bi li umesto intenzivnog rada tokom leta i nastupa u reprezentaciji uživali u privatnoj režiji.

Imena poput Aleksandra Pavlovića, Vladimira Radmanovića, Predraga Stojakovića i Darka Miličića, nažalost, daleka su prošlost za srpsku reprezentaciju, a veliko je pitanje šta bi se dogodilo sa Nenadom Krstićem i Kostom Perovićem da na selektorsko mesto nije došao Dušan Ivković, odnosno da se nisu vratili u evropsku klupsku košarku.

Povratkom Ivkovića na čelo naše reprezentacije većina igrača poboljšala je odnos prema nacionalnom dresu. Ipak, ni jedan od najboljih evropskih stručnjaka nije uspeo da privoli Darka Miličića da na racionalan način prihvati obaveze u reprezentaciji. Nema sumnje da bi Miličićevi kvaliteti bili od velike koristi centarskoj liniji, međutim Darko je uvek imao preča posla poput lične svadbe, porođaja supruge, što nikako ne može biti opravdanje.

Većina NBA vedeta porodični su ljudi, zarađuju veliki novac, finansijski su obezbedili i svoje unuke, međutim nastup za nacionalnu selekciju doživljavaju kao najbolji vid patriotizma i odanosti himni, grbu, dresu i narodu, mada pojedinci, nalik Parkeru, imaju drugačije poreklo.

Parkera ni razvod nije sprečio

Toni Parker imao je prošle sezone velikih porodičnih problema. Francuski reprezentativac razveo se u toku sezone od supruge, neposredno pred početak priprema u nacionalnom dresu, ali ga ni takve neprijatne okolnosti nisu omele da zaigra u Turskoj na Svetskom prvenstvu.

„Lok-aut“ sada nije izgovor

Najavljeni štrajk, tačnije nesređeno pitanje ugovora igrača u NBA ligi, takozvani „lok-aut“ ovoga puta, za razliku od 1998. godine, neće sprečiti najbolje evropske košarkaše da nastupe u Litvaniji. To je samo dokaz da je učešće na Olimpijskim igrama u Londonu od neprocenjive važnosti za svakog sportistu.

Raduljica se povukao iz reprezentacije

Srpski centar Miroslav Raduljica obavestio je juče selektora Dušana Ivkovića, kapitena reprezentacije Nenada Krstića i potpredsednika KSS Dejana Bodirogu da se zbog konstantnih problema sa povredama neće pojaviti na početku priprema za Evropsko prvenstvo u Litvaniji koje su zakazane za 4. jul. Raduljica je napomenuo da želi da iskoristi letnju pauzu u klupskoj košarci za oporavak od povreda koje ga nisu štedele tokom prethodne sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari