Predsednik Skupštine grada Siniša Sević pozdravio je u Velikoj sali gradskog parlamenta učesnike konferencije koju je organizovao Evropski parlament mladih Srbije u Novom Sadu.

Obraćajući se mladim parlamentarcima, Sević im je poželeo dobrodošlicu u ime Skupštine grada i poželeo uspeh u radu, a potom su mladi zauzeli govornicu i imali generalnu debatu o aktuelnim zbivanjima i predstavljanje predloga za rešenja problema sa kojima se Evropa danas susreće.

– Novi Sad je drugi put domaćin Evropskog parlamenta mladih i to je veoma dobro, jer mladi na ovaj način učestvuju u kreiranju edukativnih projekata koji treba da ih podstaknu da postanu aktivni građani i politički činioci. Na taj način razvijamo i ono što je zanemareno u Srbiji, a vrlo normalno u Evropi, kao što je omladinska politika, objasnio je predsednik gradskog parlamenta pre početka konferencije i dodao da će se mladi na taj način uključiti u donošenje odluka i kroz javne diskusije stvoriti uslove za sticanje sposobnosti pomoću kojih će kasnije pozitivno uticati na društvene okolnosti sa kojima se budu sretali.

Evropski parlament mladih Srbije je deo međunarodne mreže omladinskih parlamenata koji postoje u 37 evropskih zemalja. Sve aktivnosti Evropskog parlamenta mladih su pod pokroviteljstvom Generalnog sekretarijata Saveta Evrope i predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca. Ovogodišnja konferencija se održava drugu godinu zaredom i predstavlja veliki događaj koji okuplja mlade ljude iz okruženja i svih delova Evrope. Učesnici su tokom sedam dana diskutovali o aktuelnim zbivanjima i predstavljali predloge za rešenja problema sa kojima se danas Evropa susreće.

Konferencija mladih koja je juče završena, održavala se u saradnji sa Fondacijom „Konrad Adenauer“ i Kulturnim centrom Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari