Na šesnaestu godišnjicu od otmice i ubistva 19 putnika izvedenih 27. februara 1993. godine iz voza 671 na pruzi Beograd – Bar u Štrpcima, među kojima su bili i građani bošnjačke nacionalnosti iz Prijepolja, danas se u ovom gradu otkriva spomen-obeležje u znak trajnog sećanja na nevine žrtve ovog zločina.


Od dana kada je Skupština opštine Prijepolje, ranije na predlog SDA Sandžaka, a nešto kasnije i SDP, usvojila zaključak o podizanju spomen – obeležja svojim sugrađanima nastradalim u zločinačkom poduhvatu pripadnika srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića prema putnicima-civilima, čiji je jedini greh bio to što su po nacionalnosti Bošnjaci, protekle su pune četiri godine. Više vremena je utrošeno u stranačkim i skupštinskim raspravama nego u radovima na samom spomeničkom kompleksu koji je izgrađen u naselju Šarampov, pored kamenog mosta na Limu. Opština Prijepolje kao investitor u protekle dve godine u budžetu za ove namene opredelila je ukupna sredstva od oko tri miliona dinara. Spomen-obeležje nastradalim Bošnjacima nakon otmice u Štrpcima uradila je beogradska firma „Elkoms“ prema idejnom rešenju arhitekte Mirsada Šantića iz Prijepolja.

Na belom mermernom kamenu, koji predstavlja tradicionalni muslimanski nadgrobni nišan sa devetnaest stubića iznad kojih je postavljena metalna konstrukcija u obliku železničke pruge, ispisan je tekst „ U znak trajnog sećanja na zločin od 27. februara 1993. godine, kada je iz voza na pruzi Beograd – Bar na železničkoj stanici Štrpci u opštini Rudo (Bosna i Hercegovina) oteto i ubijeno 19 građana iz Prijepolja, Bijelog Polja, Berana, Podgorice i Bara – opština Prijepolje podiže ovo spomen – obeležje svojim sugrađanima“. Na spomeničkom kompleksu, odukom Opštinskog veća Skupštine opštine u prošlom sazivu, nalazi se i poruka „Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 1993. godine i stanicu Štrpci – odustao je od budućnosti“.

I na ovu godišnjicu tragedije i zločina u Štrpcima, prijepoljski čelni zvaničnici danas će primiti članove porodica nevinih žrtava i uručiti im skromnu novčanu pomoć, Istovremeno, u Domu kulture u organizaciji Medžlisa Prijepolje Islamske zajednice u Srbiji biće održan prigodan kulturno – duhovni program na kome će učestvovati i autori nagrađenih radova na konkursu „Štrpci bez mezara“.

 

Lukiću Hagu

Milan Lukić, vođa paravojne formacije za koju se veruje da je otela i ubila putnike iz voza Beograd – Bar, nalazi se u pritvoru Haškog tribunala. Ovaj sud je protiv Lukića podigao optužnicu zbog ratnih i zločina protiv čovečnosti počinjenih tokom rata u BiH. Na optuženičkoj klupi od otmičara se, na ovim prostorima, našao samo Nebojša Ranisavljevićiz Despotovca, koga je Viši sud u Bijelom Polju pre nekoliko godina osudio na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari