Samo pet dana od ubistva Marka Ivkovića u Istanbulu, uoči meča Galatasaraj – Crvena zvezda u 6. kolu Evrolige, drugi velikan srpske košarke odlazi u goste turskom predstavniku u Evrokupu. Košarkaše Partizana večeras očekuje duel sa Banvitom u 7. kolu (18.00), koji će se odigrati u specifičnim okolnostima.

Iako je Bandirma neuporedivo manje mesto u odnosu na Istanbul (oko 130.000 stanovnika) na obali Mramornog mora, nakon tragedije u prošli petak, svi učesnici i organizatori večerašnjeg meča morali bi da budu na dodatnom oprezu.

Uprkos važnosti večerašnjeg duela u rezultatskom smislu, pogotovo za Partizan, koji bi eventualnim brejkom vratio stvari na početne pozicije kada je reč o prolasku u narednu fazu Evrokupa, meč u Bandirmi biće i više od igre. Poruke mira, prijateljstva, tolerancije i razumevanja trebalo bi da pošalju obe strane duela kao dokaz da sport zbližava i usrećuje ljude i da u njemu nema mesta mržnji.

– Čujem da su navijači Galatasaraja imali transparent, kao, ‘Sledeći su Grobari’. Glupo je to i komentarisati. Mi tamo idemo rasterećeni. Nećemo nikoga izazivati. Idemo sa dobrim namerama, da širimo prijateljstvo, jer to je i funkcija sporta, a ne nešto devijantno, kao što su ovi slučajevi – poručio je Duško Vujošević.

Shodno okolnostima prvi trener Partizana više se bavio tragedijom koja se u petak dogodila u Istanbulu nego večerašnjim protivnikom. Bez obzira na ishod večerašnje utakmice poraz, crno-beli će imati šanse da se nađu među četiri tima koja će proći u narednu fazu, pod uslovom da dobiju naredne dve, a možda i sve tri utakmice do kraja uvodnog dela.

– Roditelj ga dočeka u sanduku, to nije nešto što može lako da se prođe… Ako taj događaj bude signal za multiplikovanu borbu protiv huligana na stadionu, onda u redu, ta borba mora da se vodi. Ali, nisu svi na stadionu takvi, to je mali broj ljud. Nije dobro da se raspiruju nacionalizam i revanšizam. Posle ovakvog događaja cilj treba da bude da se to ne ponovi – zaključio je trener Partizana, uz napomenu da će Banvit večeras biti favorit, jer ima iste strane igrače već godinama koji su prihvatili način rada i stil života u klubu. Poseban kvalitet timu daju igrači u centarskoj liniji koji su u stanju da adekvatno preuzmu u situaciji „visok-nizak“. Vujošević je takođe naglasio da njegov tim vremenom raste, ali da i dalje ima „meki trbuh“ u smislu očiglednih mana u igri.

Crno-belima poseban tretman u Turskoj

Zbog novonastalih okolnosti ekspedicija Partizana za tri dana boravka u Turskoj dobila je specijalno obezbeđenje. Crno-beli su letom stigli u Istanbul, a zatim su trajektom kreuli za Bandirmu, lučki grad na obali Mramornog mora.

Đoko Šalić odlazi iz Partizana

Po svemu sudeći Đoko Šalić broji poslednje dane u dresu Partizana. Naime, mladi centar i srpski šampion trebalo bi narednih dana sporazumno da raskinu ugovor posle godinu i po dana saradnje. Odlaskom devetnaestogodišnjeg centra rodom iz Republike Srpske menadžer Aleksandar Rašković neće više imati igrača u Partizanu. Duško Vujošević letos je oštro kritikovao Raškovića zbog načina i raspodele obeštećenja prilikom prelaska Bogdana Bogdanovića u Fenerbahče. Njegovo ime pominjano je i u sporu Jake Klobučara sa crno-belima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari