Poraz koji je mogao preskupo da košta košarkaše Crvene zvezde večeras bi trebalo da dođe na delimičnu naplatu. Poslednji fajnal-for ABA lige dugo je bio osnovni razlog nesanice svima u timu sa Malog Kalemegdana.

Poraz od Cibone u polufinalu, koja je sa šest igrača u rotaciji ponizila najbolji tim regularnog dela prvenstva, poslao je Crvenu zvezdu u teške i naporne kvalifikacije za Evroligu. Samo sticajem srećnih okolnosti, odnosno činjenici da je Cibona zbog finansijskih problema morala da odustane od Evrolige, crveno-beli su se našli u najelitnijem takmičenju. Iz vizure delimičnog osvetnika srpski vicešampion pokušaće večeras da savlada Cibonu u Zagrebu u drugom kolu regionalnog takmičenja (20.00), nakon što je na startu bio ubedljiv protiv Levskog.

Zvezda je poslednje dve godine pobednički napuštala Zagreb, a toliko puta je još slavila u prestonici Hrvatske od raspada nekadašnje Jugoslavije. Cibona je i dalje u finansijskim problemima koje je delimično rešila uz pomoć grada i sponzora, ali je iz tih razloga u mnogome promenila tim u odnosu na prošlu godinu. Ekipu su pre svih napustili Dario Šarić (Efes) i Darko Planinić (Budućnost). Džerel Blesingejm, osnovni pokretač i ideolog igre, imao otvoren ugovor, oročen na tri meseca. Njegov ostanak direktno zavisi od toga da li će se klub finansijski stabilizovati. Cibona je dovela Devona van Ostruma, koji bi trebalo da deli minutažu sa Blesingejmom. Britanac, holandskog porekla, talenat je pokazao u Laboral Kući i mogao bi da bude od velike pomoći. U porazu od Olimpije na startu sezone, zvanični šampion ABA lige pokazao je brojne slabosti u odbrani, pogotovo pod košem, gde su naročito tanki. Povratnik Jure Lalić i mladi Ante Žižić, došao iz Cedevite, jedini su klasični centri. U sastavu je i nekolicina igrača koji su u mlađim kategorijama najavljivali visoke domete (Gabrić, Mavra, Slavica).

– Cibona je klub sa bogatom tradicijom, koji je u potpunosti stabilizovan. Uspešno su nadomestili odlazak Šarića i Planinića, dovođenjem Jure Lalića i Borisa Baraća. Za njih je najznačajnije da su produžili saradnju sa pokretačem čitave ekipe, plejmejkerom Blesingejmom i iskusnim igračima koji su dugo u sistemu, kao što su Kus i Rozić. U ekipi su ostali igrači koji su imali značajan učinak prošle sezone, Siriščević i Jagodić-Kuridža. Možda i najzvučnije pojačanje dobili su neposredno pred početak lige, u liku Van Ostroma (pozajmljen iz Laboral Kuće) – oprezan je Dejan Radonjić, trener Crvene zvezde.

Jović pod znakom pitanja

– Stefan Jović propustio je trening posle meča sa Levskim. Radi se o lakšoj povredi, ali ćemo tek na dan utakmice znati da li će biti u sastavu za Cibonu – istakao je trener Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari