Ovogodišnji Nišvil zatvara poznati američki bend Jeloudžekets 1Foto: Nišvil

Poznati džez i fjužn sastav Jeloudžekets (Yellowjackets) zatvoriće ovogodišnji Nišvil, saopšteno je danas iz ovog internacionalnog džez festivala sa sedištem u Nišu.

Ovaj izuzetni američki bend, kako je navedeno, iza sebe ima 25 albuma, dve Gremi nagrade i još 17 nominacija za ovo najveće priznanje u muzici.

Sastav čine pijanista i klavijaturista Rasel Ferante (Russell Ferrante), koji je inače član njegove prve postave, kao i saksofonista Bob Micer (Bob Mitzer), Bubnjar Vil Kenedi (Will Kennedy) i basista iz Australije Den Alderson (Dane Alderson).

Iako su Jeloudžeketsi krenuli kao tipičan fjužn ili džez rok bend- prvu Grammy nagradu dobili su za najbolji ritam i bluz instrumental- vremenom je njihova muzika dobijala nove dimenzije, tako da „danas grupa funkcioniše kako u domenu zvuka po kojem su odmah po osnivanju postali poznati, tako i u kompleksnijem džez izrazu u užem smislu reči“.

Između ostalog sastav je sa dve numere učestvovao u saundtraku za film ‘Zvezdane staze 4’ iz 1986. godine, naveo je festival.

Ovogodišnji Nišvil, 28. po redu, biće održan od 5. do 14. avgusta u Niškoj tvrđavi.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari