Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak provere prihoda gradonačelnika Niša Zorana Perišića jer ni godinu i po dana nakon imenovanja nije prijavio iznos plate koju prima po osnovu te funkcije. Naš list je, inače, pre nekoliko meseci pisao da Perišić kao gradonačelnik ima veću platu od predsednika, premijera ili vicepremijera Srbije.

U obaveštenju koji je Agencija krajem prošle sedmice dostavila internet portalu Južne vesti precizira se da je ona protiv Perišića „pokrenula postupak radi utvrđivanja da li je povređen član 44 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije“. U ovom članu navedeno je da je funkcioner dužan da najkasnije do 31. januara prijavi Agenciji svaku promenu podataka o zaradi koja je iznad republičkog proseka, ostvarenu do 31. decembra prethodne godine. Perišić je poslednji put prijavio prihode „iz budžeta i drugih javnih izvora“ u avgustu prošle godine, a među njima nije bilo podatka o gradonačelničkoj plati, mada je na tom mestu zaposlen mesec dana ranije. On je tada prijavio „samo“ primanja u niškom Kliničkom centru (26.691 dinar), gde radi kao kardiolog, i na Medicinskom fakultetu (73.222 dinara), gde je vanredni profesor.

Komentarišući pokretanje postupka Agencije, Perišić kaže da „sigurno ne krije svoje prihode“, na koje je uredno platio i porez. Iz pravne službe u njegovom kabinetu preciziraju da je on preuzeo funkciju gradonačelnika sredinom jula 2012. i u zakonskom roku od mesec dana „prijavio sve svoje prihode“. U trenutku prijavljivanja još nije primio prvu platu kao gradonačelnik, a nije znao ni kolika će ona biti, pošto je Administrativni odbor Skupštine grada konstituisan dva meseca kasnije. Agenciji su dostavljeni i najnoviji podaci o njegovim primanjima, ali tek pred prošli vikend.

Prema dostupnim podacima, gradonačelnik Niša je u decembru prošle godine primio 142.000 dinara, dok je neto plata Tomislava Nikolića iznosila 132.000, Ivice Dačića 105.000, a Aleksandra Vučića 92.600 dinara. Njegov decembarski platni listić objavio je internet portal Južne vesti, pošto ga je dobio tek na intervenciju poverenika Rodoljuba Šabića i nakon čekanja od pet meseci.

Perišić je u to vreme za naš list precizirao da je zaposlen kao gradonačelnik sa punim radnim vremenom, a da u niškom KC i na Medicinskom fakultetu radi ukupno 30 odsto punog radnog vremena i prima još isti toliki procenat plata, što mu zakon dozvoljava. On uz to obavlja i funkciju člana Saveta Medicinskog fakulteta, kao i predsednika Regionalno-razvojnog saveta južne i istočne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari