Pitanja koja nas muče i danas

Sto godina Jugoslavije

Ostavite komentar


  1. Autorka piše: "Posle niza masovnih zločina koji su se desili u jesen 1941. godine, posle sloma ustanka i povlačenja partizana u Bosnu, Srbija nije ostavljena samo na milost i nemilost četnicima, već – možda pre četnika – nedićevcima i ljotićevcima. Uslove u kojima deluje Komunistička partija Jugoslavije u velikoj meri je definisala zajednička borba pripadnika različitih jugoslovenskih naroda i narodnosti unutar jednog antifašističkog pokreta čiji su se prvaci kalili još u redovima internacionalnih brigada u Španskom građanskom ratu tridesetih godina 20. veka." Ilustracije radi, kako izgleda Srbija prepuštena na milost i nemilost četnika pokazuje sledeći citat iz Saopštenja Vermahta od 14.12.1942: "Shodno objavi Komandujućeg generala i Zapovednika u Srbiji, streljano je za odmazdu 26.12.1942, 250 pristalica Draže Mihajlovića […] I ovo je plod buntovničkog rada Draže Mihajlovića". Takođe, u jugoslovenskom karakteru NOB (ne i vrha KPJ) možemo govoriti tek posle kapitulacije Italije 1943. kada se ovaj pokret od revolucionarnog pretvara u spasilački pre svega Hrvatsku naciju koja bi rat dočekala na poraženoj strani. I to su takođe okolnosti u kojima ratuje KPJ. Uz izuzetak Dalmatinaca, počinje masovni prelazak Hrvata domobrana i ustaša na pobedničku stranu i tada dobijamo taj jugoslovenski karakter NOBa. Jedino nakon pada Italije i genocida u Hrvatskoj i Bosni je skandal kakav je AVNOJ i mogao nastati. Drugi raspad Jugoslavije nije rezultat ničeg drugog do doslednog sprovođenja programa AVNOJa. Naime Osnovna načela Ustava 1974 parafraziraju rečenicu dokumenta drugog zasedanja AVNOJa koja glasi "narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji…" itd. Ovakav cinizam, je bio moguć upravo zbog promene okolnosti u ratnom okruženju 1943. godine izbacivanjem Italije iz rata. Prema tome, raspala se isključivo prva Jugoslavija, a druga je bila provizorijum koji je svoju istorijsku ulogu "emancipacije" onih drugih naroda i narodnosti ispunila, dok smo mi zaglupljivani pričama o kralju izdajniku i pragrehovima četnika, kao jedinim takmacima komunista za vlast. Raspad 2. Jugoslavije je fazno išao svojim redovnim tokom onako kako je doktrina KPJ i AVNOJ predviđao i građanski rat je tu bio incident.

  2. Zahvaljujuci braci komunistima, samo smo mi Jugoslaveni, jos od Drezdenskog kongresa 1928, pa preko Ustava 1974, bili podeljeni na republike i pokrajine sa pravom na samoopredeljenje i odcepljenje.

  3. I knjiga i komentar Potpuno zanemaruju sspekat prisile pri stvaranju i prve alinibdruge jugoslavije kaoni ulogu srpskog naroda i zelje za zivotom u jednoj drzslavi i kako je taj tutorski onos srba prems jugoslaviji uticalo na odnose medju narodima.
    I takodje na nedostatak inije medju hriscanima koja je trebala upravo biti stozer jugoslovenstva.

  4. Jugoslavija je višenacionalna država i baštini iskustva Rima Vizantije Otomanije Austrougarske i kraljevine Jugoslavije . Onaj ko je savez naroda znao i umio da održava imao je prepoznate zasluge za održanje i opstanak pa i unapređenje naroda . SKJ je ostvario sve ono za šta se teoretski zalagao stvorio je sistem koji je bio prelazni oblik ka sistemu koji zahtijeva viši nivo kolektivne svijesti . Budućnost će da pokaže da li je moguće doseći viši nivo kolektivne svijesti a ja osobno mislim da je moguće i nužno jer se u protivnom ugrožava opstanak .

  5. Naravno da nije morala "umreti". Trebalo ju je samo transformisati iz federacije u konfederaciju i sve bi ove "državice" nastavile da žive kao uostalom i sada što manje-više životare/ neka gore neka bolje/, ali uglavnom gore nego ranije.Ali, šta to vredi-tražili ste to pa neka vam.

  6. 1. U Žitoradji postoji farma svinja " PRVI DECEMBAR " , po datumu osnivanja KRALJEVINE S H S .
    2. Uvažena autorka nije pomenula komunističku izmišljotinu " IGMANSKI MARŠ " koji se obeležavao na Dan Svetog Save , a služio je i za zaboravljanje prelaska srpske vojske preko Albanije

  7. Prva trula se srusila pod udarom veoma jake sile. Druga trula se srusila sama od sebe.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.