Bivši direktor Kliničkog centra Srbije Đorđe Bajec podržao je krivični proces koji je ova ustanova pokrenula protiv 15 zaposlenih, zbog sumnje da su, prijavljivanjem dopunskog rada, tu ustanovu oštetili za oko 2,1 milion evra. U saopštenju za javnost, Bajec navodi da je, dok je bio direktor KCS, pismeno obavestio sve relevantne organe o potencijalnim zloupotrebama Pravilnika o dopunskom radu koji je donelo Ministarstva zdravlja.

– Ugovor između RFZO i KCS bio je važeći za određen broj usluga, a za utvrđivanje uočenih nepravilnosti, na moj zahtev kao direktora KCS, interna kontrola pokrenula je istragu o nenamenskom trošenju sredstava. O svemu tome obavešteni su svi relevantni državni organi. Što se tiče ugovora između KCS i KC Niš, kada sam saznao da se lekari duplo plaćaju, insistirao sam na prekidu ugovora, bez obzira na pritisak pacijenata, uprave KC Niš i medija. Ovakav vid profesionalne zloupotrebe, a za ličnu korist, nisam mogao da dozvolim, navodi bivši direktor KCS. Bajec poručuje da „stoji na raspolaganju svim državnim organima radi utvrđivanja istine, odbrane lekarske časti i položene zakletve“. On se nada da istraga neće stati na ovom slučaju i da svi oni koji su se ogrešili o zakon moraju da odgovaraju. „Samo na taj način povratićemo narušeni ugled naše lekarske profesije“, zaključuje Bajec.

Upravu KCS podržala je i nevladina organizacija „Doktori protiv korupcije“. U saopštenju koje potpisuju doktori Borko Josifovski i Draško Karađinović, ističe se da podnošenje krivične prijave protiv lekara za koje se sumnja da su zloupotrebili položaj u ovom slučaju, „pokazala celokupnoj javnosti da stav „nula tolerancije prema korupciji“ postaje norma u najelitnijoj zdravstvenoj stanovi u Srbiji“.

– Činjenica da se KCS beskopromisno uhvatio u koštac sa konkretnim kriminalnim pojavama, i to u svojoj sredini, što jeste najefikasnije ali je istovremeno i najteže, zaslužuje sve pohvale i svu podršku jer je to jedini put ozdravljenja srpskog zdravstva od sistemske korupcije, saopštavaju „Lekari protiv korupcije“, naglašavajući da treba da reaguju i Ministarstvo zdravlja i ministarka Slavica Đukić Dejanović. Ova NVO tvrdi da je Ministarstvu zdravlja dostavila niz podataka o zloupotrebama u zdravstvu, ali da ono nije reagovalo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari