Ukrajinska vlada saopštila je juče da je u raketnom napadu proruskih snaga kod Luganska poginulo najmanje 30 vojnika. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zapretio je da će za svaki život ukrajinskih vojnika „ekstremisti platiti desetinama i stotinama njihovih“, da „nijedan terorista neće izbeći odgovornosti“ i da će „svaki dobiti po zasluzi“.


On je prethodno, u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izrazio spremnost za „bilateralno primirje“ na istoku zemlje, pod uslovom da bude obezbeđena kontrola granice sa Rusijom.

„Predsednik je rekao da je spreman za bilateralno primirje. On je istovremeno rekao da je neophodno obezbediti kontrolu granice kako bi se zaustavilo prebacivanje oružja i borbi iz Rusije, kao i oslobađanje svih taoca i bezuslovno pokretanje pregovora“, navela je kancelarija predsednika posle tog razgovora, prenela je Beta. Merkelova je rekla da predstavnici misije OEBS-a na istoku Ukrajine nemaju „pristup punktovima na granici zbog oružanih sukoba“.

Porošenko je razgovarao i sa američkim potpredsednikom Džoom Bajdenom, koji je obećao pomoć SAD u obnavljanju infrastrukture u oslobođenim gradovima na istoku zemlje. Ukrajinsko predsedništvo navelo je i da je preuzelo kontrolu u Siversku u oblasti Donjeck, kao i u Červonopartizansku u oblasti Lugansk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari