Glavni urednik lista Dnevnik Miroljub Mijušković pozvao je policiju i tužilaštvo da utvrde istinu u sporu između Dnevnik Vojvodina presa i Pokrajinskog odbora Demokratske stranke. Dnevnik tvrdi da im DS duguje pet miliona dinara za štampanje predizbornog materijala, što ova stranka demantuje. DS ocenjuje da rukovodstvo tog lista pokušava da se obračuna sa političkim protivnicima.

Istovremeno, ova novinska kuća pozvala je i Agenciju za borbu protiv korupcije da utvrdi koliko je vojvođanski DS prijavio, a koliko zaista potrošio novca za propagandu u kampanji za prošlogodišnje izbore. Prema rečima Mijuškovića, ta medijska kuća podnela je tužbu Privrednom sudu protiv Pokrajinskog odbora DS da im se isplati dug za štampanje promotivnog materijala „Izbor za bolju Vojvodinu“ u martu prošle godine. Propagandni materijal je bio u tiražu od gotovo milion primeraka sa likom Bojana Pajtića na naslovnoj strani, od čega je štampano 470.000 ćirilicom i 411.200 latinicom na srpskom jeziku, 84.800 na mađarskom, 14.500 na slovačkom, 7.000 na rumunskom i 2.700 na rusinskom jeziku. Novine na srpskom su štampane na 16 stranica, a na jezicima manjina na osam. Propagandne novine štampala je štamparija Forum.

Dnevnik Vojvodina pres je platio štampariji sav ugovoreni posao, uključujući i porez na dodatu vrednost. Od ukupnog broja primeraka, PO DS-a platio je za 190.000 iznos od 1.244.310 dinara, a za 800.200 je ostao dužan 5.240.509 dinara. Mijušković u otvorenom pismu kaže da se tadašnji predsednik PO Dušan Elezović pravdao da stranka nema dovoljno novca i obećavao da će račun izmiriti prijatelji i sponzori partije. „Naše preduzeće više puta je slalo opomene i opomene pred tužbu, nadajući se da će DS izmiriti dug. Vojvođanske demokrate nisu odgovarale, ali nisu ni vratile uredno poslatu fakturu“, navodi Mijušković.

Nakon što je Privredni sud 11. oktobra doneo rešenje o izvršenju, kojim se dužniku nalaže da u roku od osam dana namiri potraživanje zajedno sa sudskim troškovima, demokrate su odgovorile prigovorom u kojem navode da Dnevnik Vojvodina pres nikada nije isporučio bilo kakav materijal, pa ni „promomaterijal“ koji je naveden u fakturi. Glavni urednik Dnevnika javno je zatražio da nadležni državnici sada provere ko govori istinu. „Pozivamo Bojana Pajtića da pred TV kamerama ponovi da nikada Demokratska stranka nije dobila ni podelila promomaterijal s njegovim likom, čije su štampanje platili novinari Dnevnika. Ako to zaista učini, spremni smo da povučemo sudsku tužbu“, rekao je Mijušković.

DS tvrdi da je izmirila sve ugovorne obaveze prema Dnevnik Vojvodina presu iz predizborne kampanje i optužuje rukovodstvo Dnevnika da plasiranjem neistina o „navodnom dugu“ pokušava da zloupotrebi tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalaze novinari tog lista, „zarad obračuna sa političkim protivnicima“. „Žalosno je to što novi vlasnici Dnevnika, koji su do vlasništva nad najstarijim novosadskim listom došli protivzakonito, urušavaju godinama građeni ugled ove novinske kuće i koriste Dnevnik da plasiraju neistine o političkim protivnicima“, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Izjasnili se i naprednjaci

U spor vojvođanskog dnevnog lista i DS uključila se i Srpska napredna stranka. Novosadski odbor SNS pozvao je DS da plati navodna zaostala dugovanja prema listu Dnevnik i optužio je za upropaštavanje novosadskog Dnevnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari