Policija u Beogradu pre 80 godina skupljala priloge za sirotinju 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Pravda 17. decembra 1940. godine pisao je o humanoj akciji beogradskih policajaca. Na stranicama Lista Vreme našla se priča o poštenju jedne pralje.

Uoči zime 1940. godine, policajci grada Beograda, organizovali su se radi prikupljanja priloga za siromašne. Građani su mogli da daju doprinos na svakoj raskranici bilo da su u automobilu ili pešaci.

„Od jutros gotovo na svim raskrsnicama prolaznici su mogli videti beogradske saobraćajce kako stoje sa malim ručnim kasicama i prikupljaju priloge“, piše list Pravda.

Policija u Beogradu pre 80 godina skupljala priloge za sirotinju 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Ugled koji policija izaziva kod građana, tog dana, poslužio je u humane svrhe.

„Danas je bilo teško sresti Beograđanina koji bi mrzovoljno izvadio iz džepa dinar i ubacio u kasicu. Gotovo svaki priložnik imao je i poneku lepu propratnu reč“, ističe list Pravda.

Prikupljanje novca za sirotinju nije bio jedinstven akt humanosti te 1940. godine. Uprava grada Beograda u saradnji sa policijom, direktorima osnovnih škola, lekarima i sveštenicima svake godine trudila se da prikupi sredstva za najugroženije.

„Prikupljanje priloga za sirotinju od strane saobraćajaca svake godine stiče sve veću popularnost i građani se ovom humanom delu odazivaju sa najlepšim simpatijama“, primećuje list Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Ruža Kaštel je mlada pralja koja se zahvaljujući svom poštenju našla na stranicama lista Vreme. Ruža je svakog dana prala garderobu svih opštinskih službenika.

Neretko je nalazila vrednosti u džepovima ostavljene garderobe. Posebnu pažnju, Ruža je dobila kada je pronašla izuzetno vredan prsten opštinske lekarke.

Policija u Beogradu pre 80 godina skupljala priloge za sirotinju 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Nikada nije ni oklevala da uzme zaboravljene skupocenosti iz džepa već ih je sve uredno vraćala vlasnicima. Kako kaže, bez obzira na njihovu vrednost za nju to su tuđe stvari.

„U današnje doba žudnje za materijalnim dobrima, ma na koji način se do njih došlo, ovo je zaista redak primer poštenja i ispravmosti“, primećuje list Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari