Užice: Posečene breze kod Prve osnovne škole ugrožavale bezbednost, biće posađeno novo drveće (VIDEO) 1Foto: Nenad Kovačević

Objava o seči stabala breza kod Prve osnovne škole kralja Petra II, pre nekoliko dana, izazvala je na Fejsbuk stranici Danas Užice negodovanje Užičana. Direktor škole objašnjava da su posečene breze ugrožavale bezbednost, dok iz gradske uprave poručuju da će nova stabla biti posađena na proleće.

-Kada sam 1996. godine upisao prvi razred beše to lepa škola, sve zeleno oko nje, preko puta i u školskom dvorištu. Danas ostao samo goli beton – jedan je od komentara koje su Užičani ostavili.

Drugi pratilac stranice poručio je da „u Užicu više ništa nije kako treba“, ali bilo je i onih koji su izrazili nadu da će nova stabla biti uskoro posađena, kao što je planirano i u dvorištu Osnovne škole „Dušan Jerković“.

– Biće posađena nova stabla, koja neće ugrožavati decu, prolaznike i objekat škole, potvrdio je za Danas direktor škole, Danijel Radević.

Užice: Posečene breze kod Prve osnovne škole ugrožavale bezbednost, biće posađeno novo drveće (VIDEO) 2
Oštećen krov škole, Foto: Privatna arhiva

-Te breze su bile veoma visoke. Čak i kada su ih sekli, to nisu mogli bezbedno da obave, pa je verovatno neka grana zakačila krov škole, oluke i crep, objašnjava Radević i dodaje da je drvo breze meko, pa od starosti ili jačeg vetra lako puca.

-Da je drveće ostalo, ugrožavalo bi decu, prolaznike, objekat škole, a tu je i gasna stanica, kaže direktor Prve osnovne škole i napominje da je tim povodom dobio rešenje komunalne policije, kao i da je pet članova komisije izašlo na teren i ustanovilo da je to važno uraditi radi bezbednosti.

-U dogovoru sa pomoćnicom gradonačelnice Mirjanom Radivojčević, već su obezbeđene adekvatne sadnice drveća koje će biti posađene na proleće, za oko mesec dana. Koje drveće će ubuduće krasiti okolinu škole odlučićemo u dogovoru sa nadležnima ili pejzažnim arhitektom, rekao je Radević za Danas, napominjući da će biti posađeno više od tri stabla, koliko je posečeno.

I nadležni u gradskoj upravi navode da je reč o redovnom raskresivanju i uklanjanju stabala na gradskom području.

-Godinama unazad gradska komisija nadležna za ove poslove izlazi na teren redovno, ali i po prijavama građana i na osnovu njihove procene. To su stabla koja svojom visinom, širinom krošnje ili veoma dubokim korenjem ugrožavaju okolne objekte ili bezbednost prolaznika, poručuju iz gradske uprave.

Oni su pozvali građane da prijave gde je potrebno stara stabla zameniti novim i istakli da će Grad u ovoj godini nastaviti akciju pošumljavanja na širem području Užica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari